Hoppa till huvudinnehåll

Starta digital studiecirkel

Publicerad

Hur startar man en digital studiecirkel?

Som förening eller enskild person kan ni/du tillsammans med ABF Norra Stockholms Län starta en digital studiecirkel. Är ni redan ett gäng, eller vill du träffa andra som har samma intresse, hjälper vi till med att utveckla idén, ta fram material och sprida information om din digitala studiecirkel.

I en digital studiecirkel är studierummet internet, men det är ungefär samma upplägg och regler som för en cirkel där man träffas fysiskt. Man behöver en dator, surfplatta eller telefon med kamera och tillgång till internet.

ABF Norra Stockholms Läns cirkelledare behöver inte kunna allt då folkbildningen grundar sig i att lära sig av varandra. Cirkelledaren ska hålla ihop gruppen, vara ABF:s ambassadör och inspirera deltagarna. För att bli cirkelledare går man först en cirkelledarutbildning där vi går igenom ABF:s historia, folkbildningen i nutid, praktiska verktyg och den pedagogiska rollen.

Cirkelledaren har ansvar för att det finns en arbetsplan som skapas tillsammans med deltagarna. Den förklarar vad ni ska göra i er studiecirkel, vilka era mål är och hur ni ska uppnå dessa mål. Arbetsplanen är ett levande dokument och följer med er på er bildningsresa.

När ni startar er studiecirkel får du som cirkelledare en digital närvarolista. Efter avslutad cirkel skickar cirkelledaren in närvarolistan. Det är viktigt att närvarolistan fylls i korrekt och sanningsenligt då den ligger till grund för statsbidraget som hjälper oss att hjälpa er. Därför behöver vi cirkelledarens och deltagarnas personnummer. Vi ger utbildningar om hur den digitala närvarolistan fungerar.

Det finns flera olika ”studierum” på internet, som ofta kallas plattformar. Det viktigaste är att de som är med i cirkeln väljer det studierummet som passar alla bäst. De flesta fungerar på liknande sätt med videosamtal, diskussionsforum (chatt) och fildelningsmöjlighet. ABF rekommenderar Microsoft Teams. Väljer ni Teams ordnar ABF så att cirkelledaren får eget studiecirkelkonto. Behövs hjälp eller support kan ABF hjälpa till, och ABF har kontinuerligt utbildningar och komigång-workshops för just Teams.

Några vanliga digitala studierum (plattformar):

MICROSOFT TEAMS: Ett studierum där man kan ha videosamtal, dela skärm, chatt och dela med sig av dokument. Cirkelledaren kontaktar sin ABF-kontakt för att registrera ett studiekonto. Med ett studiekonto får studierummet fler funktioner, tex eget klassrum (cirkelgrupp). ABF kan ge dig och cirkeldeltagarna support och hjälpa er komma igång. ABF håller också kontinuerligt utbildningar i hur Teams fungerar, vilka funktioner som finns och hur du kommer igång. Ladda ner Teams här.

GOOGLE MEET: Googleär en av de stora plattformarna med mängder av funktioner utöver själva sökmotorn, tex Google Classroom används i stor utsträckning inom utbildning och skolvärlden. För en cirkel kan Google Meet vara ett alternativ. Cirkelledaren (ej deltagarna) behöver ha ett Googlekonto (@gmail.com). Vem som helst kan registrera ett konto och det är kostnadsfritt. Man behöver inte ladda ner något program för att för att använda tjänsten. Anslutning med e-postlänk, kalender, kod eller uppringning. Logga in på ditt Googlekonto (@gmail.com) och välj Meet. I Google Meet kan kan ha videosamtal, skärmdelning, chattfunktion. Har du inte ett konto kan du skapa ett nytt kostnadsfritt här. Google Meet finns även som app i iphone och i android.

SKYPE: En av de första plattformarna för gratis video/telefonsamtal över internet. Populärt sätt att prata och se nära och kära över hela världen. Skype liknar Teams och man kan ha videosamtal, dela skärm, chatt och dela med sig av dokument. För att använda Skype behöver man ladda ner programmet och registrera sig kostnadsfritt (enklast med sin vanliga mejladress). Man kan skapa studiecirkelgrupp och ansluta till träffarna antingen genom e-post, kalender eller uppringning. Ladda ner Skype här.

FACEBOOK: Social media där studiecirkeln ofta blir en kombination av en privat grupp, livesändningar och Messenger (gruppvideo och gruppchattar). Du behöver ha ett facebook-konto. Skapa ett facebook-konto här.

ZOOM: I den kostnadsfria Zoomplattformen kan du ha videosamtal med många deltagare kostnadsfritt, upp till 40 minuter (1 studietimme är 45 minuter). Därför är Zoom i första hand, att föredra för Kulturprogram och inte för cirkel. Det är enkelt att ansluta sig via e-postlänk. Ladda ner Zoom här.

IPHONE/ANDROID: Du kan också avända till exempel appen FaceTime i iPhone/iPads, Google duo eller WhatsApp. Checklista för studiecirkel:

  • En cirkelledare (ni kan även ha en vikarierande cirkelledare)
  • Ni ska vara minst 3 personer (cirkelledare inräknad)
  • Cirkeln ska pågå minst 3 tillfällen
  • Cirkeln ska vara minst 9 studietimmar sammanlagt (1 studietimme = 45 min)

Kontakta oss så hjälper vi er att starta er studiecirkel!