Hoppa till huvudinnehåll

Södertälje Folkmusikfestival

Publicerad

Det bjuds på ett brett program med sång och musik, konserter, dans, föreställningar, workshops, konst, barnaktiviteter och mathantverk. Fri entré!

Medverkande

Mezzopotelge

Kulturföreningen Mezzopotelge har funnits i fyra år och har sedan dess haft öppet hus varenda torsdag där musiker från hela Södertälje kan droppa in och bara vara med och spela. Gruppen spelar allt från klassisk orientalisk musik, folkmusik från hela världen och syrisk ortodox kyrkomusik till populär musik från Mellanöstern, folksånger från Europa och Bellman. 
Träffa musiker från Mezzopotelge under Södertälje Folkmusikfestival klockan 12:00 i Ekdahlsstugan! 
Lyssna till musik, ställ frågor och titta på instrumenten.

 

Bengan Janson & Erik Rydvall

Bengan Janson, dragspel och Erik Rydvall, nyckelharpa är två musikanter som tar ut svängarna rejält. 
De möttes av en slump under Oktoberstämman i Uppsala 2016 där de spelade några låtar tillsammans och insåg direkt att det borde göras fler gånger. 
Nu har det blivit dags för denna duo att göra sin första konsert tillsammans och Södertälje Folkmusikfestival är platsen där det ska ske. 

Dessa två spelmän har många saker gemensamt. Lusten till att utforska möjligheterna på sina respektive instrument och även att använda instrumenten i oväntade sammanhang. Bengan har spelat revy med Ulla Skoog och Tomas von Brömsen. Turnerat med Ann-Sofi von Otter och Svenska Lyxorkestern. Samt medverkat på ett antal skivinspelningar med bl.a. Lisa Nilsson, Jill Jonsson, Totta Näslund mfl. Bengan fick en grammis för skivan “Hjeltamos” tillsammans med Per Gudmundsson under den senaste Grammisgalan. 

Eriks första stora turné var tillsammans med flamencokompaniet Flamencos En Route men han har även hunnit med att vara solist både med storbandet Bothnia Rhythm Orchestra, Dalasinfoniettan, Musica Vitae samt Norrlandsoperans Symfoniorkester. Ofta hörs Erik tillsammans med folkmusiktrion Nordic, med norrmannen Olav Luksengård Mjelva eller med multimusikanten Ale Möller. De senaste åren har Erik tagit sig an projektet att spela J.S. Bach solo musik för violin och cello på nyckelharpa något som öppnat upp nya dörrar ut i världen. 

“Min största drivkraft är att få musicera med andra” säger Bengan och Erik är inte sen att hålla med.

 

Abdou Cissokho

Abdou kom till Sverige, från Ziguinchor i södra Senegal, med sin 22-strängade kora. Kora är ett västafrikanskt stränginstrument, som är besläktat med harpa och luta. Han inledde genast samarbeten med olika lokala musiker. Allt bottnar i glädjen att bara spela samt utbytet musiker emellan.

”Jag var runt 12-15 år när jag valde mitt huvudinstrument, valet stod mellan kora och slagverk. Majoriteten i min syskon­skara spelade slagverk, det var bara min storebror Lamine Cissokho och min pappa som spelade kora. Dessutom pushade min storebror Bambo Cissokho mig att följa pappas och Lamines fotspår eftersom kora är huvudinstrumentet i vår familj”.

Musiktraditionen är lång i Abdou Cissokhos familj, den går att spåra så långt tillba­ka som till 1300-talet. Hans bror Lamine är en av hans största inspirationskällor. Själv ser han sig som en förnyare med en stil rotad i den senegalesiska griottradi­tionen, men ständigt experimenterande med andra inriktningar. Med koran som sin kompanjon vill han revolutionera folkmusiken. Abdou spelar, komponerar och arrangerar musik och sjunger på olika språk som mandinga, franska och svenska. På scener runt om i världen har han bland annat synts som en av de 14 medlemmarna i uppmärksammade Världens Band.

 

Bjäran

Medlemmarna i Bjäran kommer från Västernorrland. De möttes tidigt vilket märks i deras tighta samspel och säregna utstrålning på scenen. Bjärans musik når ut till så väl vana som ovana folkmusiklyssnare. Deras ljudbild med breda klangbilder och malande slagverk når många dimensioner och väcker tankar hos lyssnaren.

Våren 2014 släpptes deras debutalbum ”Ack ve” som blev en stor succé bland både publik och kritiker.

De släppte sitt andra självbetitlade album den 6e maj 2016 med goda recensioner.

"Melodierna är snygga, ofta vackra och alltid överraskande. Strängriff och slagverksostination skapar liksom extra mystik och klurigheter; det hela skulle fungera som partyplatta för Mårran, så hen inte känner sig så nere hela tiden" -Tidningen Kulturen

Utmärkelser:

”Årets unga folkmusikband” 2012 

”Årets Nykomlig” på Folk- & Världsmusikgalan 2014

Bjäran är:
Magdalena Eriksson – Fiol/Altfiol
Christian Cuadra – Saxofoner
Peter Bonde – Gitarr/Mandola/Cittern
Mattias Mårtensson – Slagverk

 

Lästringe Låtar

Lästringe Låtar spelar folkmusik från främst Sörmland, både till dans eller konsert. 
Lästringe Låtar är Torekällbergets husband.

 

PiVO

PiVO är en folkmusiktrio med rötter i den Sörmlänska musiktraditionen. Vi bjuder på ett varierat program med folkmusik och visor från när och fjärran. Dan Andersson dyker alltid upp, nån visa och nån form av allsång kan dyka upp.....

Åke Andersson, gitarr, banjo, ukelele
Olof Näslund, munspel, enradigt dragspel, blåsun, bunke mm
Rolf Siwertz, fioler och mandoliner​

Varma Fötter

Varma Fötter är en förening för folkkultur i Järna.
Vi anordnar danskvällar med folkmusik, jam, sång och café i Gula Villan.
Våra danskvällar börjar alltid med dansinstruktion. Du behöver inga förkunskaper och ingen partner.

Ellika Frisell och Rafael Sida

Rafael Sida, en rytmernas allkonstnär, känd för sin magiska groove, möter Ellika Frisell, nyfiken folkmusiker rotad både i spelmanstraditionen och den experimentella folkmusikscenen.
Två personliga musiker med ett gemensamt intresse för sväng öser ur sin repertoar av gamla och nya låtar.
Lyssna när de vränger ut och in på tretakten eller kramar musten ur en vals.


Rafael Sida är slagverkare och trumslagare inom afro, latin, jazz, folk.
Rafael växte upp i Mexiko och började tidigt spela trumset på den dynamiska mexikanska musikscenen under 60-talet.
Sedan 70-talet är han ett tungt namn inom jazz och världsmusik i Sverige. Rafael turnerar bland annat med Ale Möller Band, Jonas Knutsson Quartet och EGBA.


Ellika Frisell är spelman på fiol och altfiol och veteran på den svenska folk och världsmusikscenen. Ellika, som har ett förflutet i band som Filarfolket, Den Fule och trion Ellika Solo Rafael, hörs numera mest i olika solo eller duo-sammanhang. Ellika spelar gärna i tradition efter sina lärare Nils Agenmark och Gustaf Pekkos eller egna låtar.

Thor Pleijel

Tid

7 september 2019 kl 14:00 – 22:00. Kurser från kl 11.00.

Plats

Torekällberget

 

Arrangör

ABF Södertälje Nykvarn, Kulturskolan Södertälje, Kanalåret 2019, Torkällberget, Lästringe Låtar och Varma Fötter.

För frågor om festivalen, kontakta projektledare Cecilia Hilmerby

Email: cecilia.hilmerby@sodertalje.se
Tfn: 076-648 09 30