Hoppa till huvudinnehåll

De fick ABF Södertälje-Nykvarns pris i år

Publicerad

Årets folkbildare är Matin Malki från Pensionärernas kulturförening, Kulturpriset går till Pelle Nygren och Björn Eriksson från Mölnbo Folkets hus och Bio.

Matin Malki är ordförande för Pensionärernas kulturförening och föreningens självklara eldsjäl. Hans passion och engagemang år påtaglig och smittsam. Utan sådana som Matin Malki stannar föreningsverksamheten.

Ett exempel är ganska talande, då han flera gånger i veckan åkte kommunalt ifrån Tumba, där han bor, till ABF Södertälje för att hämta ut nyckel till lokalen där de då hade sina flesta kulturaktiviteter. Därefter åkte han kommunalt tillbaka till ABF och lämnade tillbaka nyckeln och sedan vidare hem.

 Under pandemin har föreningen som en av få pensionärsföreningar, lyckats upprätthålla sina aktiviteter, om än i annan form. Mot alla odds lyckades de genomföra många av sina kulturaktiviteter digitalt på distans. I den mån vädret tillät träffades de också utomhus på olika platser i Södertälje för att kunna genomföra sina planerade föredrag.

Matin är lyhörd för sina medlemmars tankar och önskemål. Många samtal förs i föreningen och nya ämnen och tankar är alltid närvarande för honom. Sedan 2015 har föreningen varit verksam och samarbetat med ABF. Matin Malki som tidigare arbetat som gymnasierektor i Syrien, fortsätter nu engagemanget för kultur, folkbildning och lärande. Detta är en av de viktigaste ledstjärnorna för honom.

Pelle Nygren och Björn Eriksson erhåller ABF Södertälje-Nykvarns Kulturpris 2022 för sitt engagemang att hålla Folkets Hus i Mölnbo levande. På detta sätt vill vi ge dem ett erkännande för alla ideella timmar de har lagt ned för att hålla byggnaden och anläggningen i skick, för alla timmar de lagt ner för att hålla Mölnbo Bio igång och för allt annat arbete till gagn för alla som nyttjar lokalerna.

I år firar man sitt 100-årsjubileum, det är 100 år i folkets tjänst som en motkraft mot kommersialism, orättvisor och ojämlikhet. Det är 100 år av den lilla människans kamp för fred, frihet, demokrati, bildning och kultur. 

Vi säger: länge leve eldsjälar som Pelle Nygren och Björn Eriksson som håller kampen vid liv!