Hoppa till huvudinnehåll

Valet i centrum

Publicerad

Snart är det dags för riksdags- och kommunalval. I delar av Haninge är valdeltagandet lågt. På vilket sätt berör valet dig? Hur kan du vara med och påverka? Det är frågor som tas upp i samband med årets Kultur- och demokratidag i Haninge 6/9 som har tema "Valet i Centrum". Välkommen att vara med och påverka och gör din röst hörd!

Tid & plats:

Torsdag 6 september kl 12-21. I och utanför Jordbro kultur- och föreningshus, Hurtigs torg 2, Jordbro C. Fri entré till allt!

HELA PROGRAMMET

Torgmöte med lunchmusik
Kl 12–13.00

”Global karneval” med gruppen Fri Luft. Trion ser musik som ett universellt språk som kan förena människor trots olikheter som etnicitet, bakgrund och åsikter. Medverkande: Jonas Lindeborg (trumpet), Staffan Findin (trombon), Andreas Andersson (barytonsaxofon).
Grill och tal i Jordbro centrum.

Seminarier inför valet 
Kl 13–16.00

Vill ni komma en hel grupp kontakta kristina.nyman@haninge.se. Man kan delta ett pass eller hela eftermiddagen. Plats: Aulan.

Kl 13.00 - Jack Werner

Frilansjournalisten Jack Werner berättar om varför han älskar källkritik, och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta. 2014 lanserade han tillsammans med två kollegor satsningen Viralgranskaren på tidningen Metro, som belönades med Stora journalistpriset. Våren 2018 utkom han med boken ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.

Kl 14.00 - Stina Oscarson

”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” Stina har skrivit en handbok för medborgare med illustrationer av serietecknaren Sara Granér. En inspirationsföreläsning om hur vi försvarar demokratin. Stina Oscarson är dramatiker och samhällsdebattör. Hon var tidigare knuten till Orionteatern och har varit chef för Radioteatern.

Kl 15.00 - RÖST

Ett demokratiprojekt med dokumentära kortfilmer från Sverige i samarbete med Folkets Bio, SVT och Svenska Filminstitutet. Unga och nya röster bakom och framför kameran som ska inspirera till samhällsengagemang. ”Vems röst hörs i det offentliga samtalet?” ”Hur gör jag min röst hörd?”

Kl 16–17.00 - Diskussionsforum för unga

Diskussionsforum för unga med Ungdomsrådet som tar upp frågor från seminariet och förbereder frågor till våra politiker som utfrågas kl 18.
Hos Ung 137.

Jordbro Valstuga & Valgala

KL 17–21.00 i foajén

Valstuga med debatter och möjlighet att träffa företrädare för politiska partier och ungdomsförbund, mingel och tilltugg.

Kl 18–19.00 - ”Röster från Jordbro”

Jordbrobor och människor som är engagerade i frågor som berör Jordbro ställer frågor till vår politikerpanel. Samtalsledare är Per Sternbeck med sidekick Erik Wahlström från Ungdomsrådet.

Kl 19–21.00 – Valgala i aulan och foajén

Jordbro Valgala med en mängd spännande artister och grupper: Italo Mandingo Dance Group, Serbiska folkdansgruppen Nikola Tesla, Pa Modou Badjie och fler artister från Vägen Ut – Vi Unga, Musikskolans stråkensemble Amadeus, Jordbro United (J.U.D.S), kören Gränslösa röster – Voices without borders – en kör med asylsökande, nysvenskar och svenskar som bott länge i Sverige, och avslutningsvis Chelsea Muco och fler artister från Vägen Ut – Vi Unga.

Dessutom:

Kl 9.00–12.00 - Lätt om valet

Att rösta, så fungerar det! Välkommen på valskola på ett lätt sätt i Jordbro bibliotek! Vi visar hur det går till att rösta och varför det är viktigt. Riktar sig till dig som i lugn och ro vill få stöd och mer information om valet. Om ni vill komma en grupp vill vi att ni föranmäler er till bibliotekarie anna.carlen@haninge.se på Jordbro bibliotek. Jordbro bibliotek, Hurtigs torg 1, Jordbro C. Arrangörer, valskola: Biblioteken i Haninge, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF Södertörn och Studiefrämjandet.

Arrangörer:

Haninge kultur, biblioteken, Ungdomsrådet, Ung 137, Åby- och Tungelstagården, Mötesplats Jordbro, Miljöverkstan, Haninge Kulturskola, Servicegruppen, Stationen, Blå vägen, Freezone, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF Södertörn, Studiefrämjandet, Haninge Riksteaterförening, Rädda Barnen, Dignitas, IOGT-NTO och Vägen Ut – Vi Unga samt med stöd av Länsmusiken i Stockholm samt Beredningen för mänskliga rättigheter (MR-beredningen).

Mer information:

För mer information mejla eller ring till: kultursamordnare Kristina Nyman, kristina.nyman@haninge.se, 08-606 74 48 eller bibliotekarie Mirza Zjajo, mirza.zjajo@haninge.se.