Hoppa till huvudinnehåll

Kulturminister Amanda Lind inviger festival i Handens Kulturpark

Publicerad

De lokala föreningarna i Handens Kulturpark arrangerar den 8:e juni för sjätte året i rad en öppen festival med musik, teater, dans, konst, hantverk och mycket annat. Syftet med festivalen är att visa upp vad det lokala kulturlivet i parken har att erbjuda. I år invigningstalar Kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

- Vi är oerhört glada att få välkomna kulturministern, säger Dennis Simonsen från föreningen RoJ som driver teater i parken sedan 1983. Handens Kulturpark är unik och har emellanåt varit hotad. Nu när Amanda Lind gästar oss, ser vi det som en bekräftelse på att även regeringen ser vikten av ett levande lokalt kulturliv, avslutar Dennis Simonsen.
Kulturparken i Handen inrättades 1990 för att säkerställa lokaler åt ideella föreningar för att bedriva olika kulturverksamheter. Haninge kommun växer och parken har varit hotad vid flera tillfällen. Idag finns ett starkt politiskt stöd för parken från alla partier i Haninge, men framtiden är ändå oviss.
- Vi som driver Gula Villan är kritiska till hur kommunen hanterar oss, säger Sanna Lindström från föreningen Levande Zon som driver en aktiv musikscen i parken sedan 1989. Själva byggnaden har inte fått nödvändigt underhåll på 30 år och det verksamhetsstöd vi får från kommunen täcker inte ens hälften av de driftskostnader vi har för Gula Villan. Vår musikscen är känd över hela landet, men vi känner inte uppbackning från vår egen kommun, avslutar Sanna Lindström.
Kulturparksfestivalen startade 2014 och arrangeras gemensamt av föreningarna i parken som ingår i Nätverket Rädda Haninge Kulturpark. 
- Det är otroligt viktigt att bevara det lokala föreningslivet, säger Helena Norström från ABF Södertörn som är en av arrangörerna. Föreningar bidrar till att stärka demokratin, de fångar upp engagemang och skapar aktiva medborgare. Ett välmående samhälle kan inte bara bestå av bostäder och kommersiell verksamhet utan behöver också mötesplatser för kultur, fritid och kreativitet. Genom Kulturparksfestivalen vill vi visa Haninges invånare och politiker vilken fantastisk plats detta är och vilka utvecklingsmöjligheter som finns.

Mer information:

Presskontakter:

Dennis Simonsen, ordförande i Kulturföreningen RoJ 070-619 02 86
Sanna Lindström, ordförande i Kulturföreningen Levande Zon 070-493 83 25
Helena Norström, verksamhetsutvecklare ABF Södertörn 073-962 46 68