Hoppa till huvudinnehåll

Åtgärder med anledning av covid-19

Publicerad

Med anledning av coronaviruset covid-19 som sprids i samhället vill ABF Södertörn informera om vilka åtgärder som har vidtagits för att ta ansvar för att förhindra att smittan sprids inom vår verksamhet.

Anställda på ABF Södertörn och våra ledare som arbetar med våra utbildningar har tydliga instruktioner om hur vi skall agera och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring hur smittspridning ska undvikas.

Vi vill uppmana alla inom ABF att hålla sig uppdaterade om situationen och följa de senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Riktlinjer för verksamheten vårterminen 2021
(beslut om höstterminen meddelas under vecka 33)

I och med det fortsatta allvarliga smittoläget i Stockholms län har ABF Södertörn gjort följande förändringar i vår verksamhet (beslutet gäller för närvarande till 2021-06-30 eller tills dess annat besked ges):

 • Beslutet att pausa all fysisk studieverksamhet inomhus i ABFs lokaler förlängs vårterminen ut. Berörda ledare och deltagare kommer att kontaktas. Vi förlänger även beslutet att stänga våra expeditioner för besök under motsvarande period.
 • Under perioden kan inga fysiska studiecirklar i föreningslokaler rapporteras till ABF Södertörn. Det innebär att ni som har planerat för fysiska träffar behöver antingen ställa in, eller ställa om till digitala möten eller möten utomhus.
 • Vi uppmuntrar att genomföra studier digitalt och på distans framöver! Ledare är välkomna att hålla digitala möten och livestreama föreläsningar och samtal från våra lokaler.
 • Vi erbjuder föreningar utbildning och stöd kring digital folkbildning, läs mer på abf.se/sodertorn/folkbildning-pa-distans. Vi kan även hjälpa till med att ställa om till andra sätt att ha verksamhet på distans - utan dator. Hör av er till oss om ni vill bolla idéer.
 • Ni som har hyresavtal i ABFs lokaler (till exempel Musikverket i Nynäshamn) har tillgång till dessa som vanligt. Ni riskbedömer och ansvarar själva för att följa rådande rekommendationer.

Läs mer:

ABFs stödpaket till cirkelledare och ideella sektorn

I tider av oro och osäkerhet behöver människor kunna mötas och samtala om det som händer. Därför är det viktigt att inte ställa in, utan att ställa om – att möjliggöra bildning och engagemang även i kristid. 

ABF har därför lanserat en kunskapsbank som tillgängliggör olika verktyg och metoder för exempelvis digitala studiecirklar och kulturarrangemang. 

Med denna kunskapsbank strävar vi inom ABF efter att kunna minska antalet inställda studiecirklar, arrangemang och möten och hjälpa fler att välja digitala lösningar.

Läs mer: Folkbildning i coronatider

Skydda dig själv och andra från smittspridning genom att:

 • Stanna hemma när du är sjuk, även om du bara har lätta symtom.
 • Undvik att röra vid ögon, näsa och mun. 
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, minst 20 sekunder.
 • Håll minst en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Undvik nära kontakt med sjuka människor.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.  

Har du frågor?

Kontakta oss på 08-556 520 30 eller info.sodertorn@abf.se.

Mer information

Bra hemsidor för att hålla dig uppdaterad om läget:

Ring 113 13 om du har generella frågor om coronaviruset.