Hoppa till huvudinnehåll

I förintelsens spår

Välkommen att anmäla ditt intresse till att resa i Förintelsens spår tillsammans med oss.

Syftet med resorna i Förintelsens spår är att ge en bra grund till de som känner att de kan och vill göra en insats i vårt arbete för att värna demokratin med utgångspunkt i det som hände under förintelsen. 

Vi möter dagligen olika former av antidemokratiska yttringar i form av rasism och främlingsfientlighet och vi tvingas tyvärr ofta via media få information om brott med nazistiska förtecken. Därför är det än viktigare idag att vi arbetar med vår demokrati och de rättigheter och skyldigheter den ger oss.

Vi vet att för de som deltagit i studieresorna har detta varit upptakten till ett aktivt arbete på olika sätt på hemmaplan – arbete av såväl förebyggande karaktär som mer akuta insatser när något händer på den egna skolan, i den egna kommunen. Vi är övertygade om att arbete mot rasism, nazism och främlingsfientlighet måste ske lokalt.

I resan ingår:

  • Transfer från Karlstad till och från flygplatsen
  • Flyg tur och retur 
  • Buss i Polen
  • Samtliga eller vissa måltider beroende på vad man bokar
  • Samtliga guidade turer
  • Boende

Enkelrumstillägg tillkommer alltid.

Vi anpassar resan efter era önskemål både gällande längd på resan, mat och innehåll. Hör av er om ni frågor till Erika Bergkvist, erika.bergkvist@abf.se

Exempel på resmål

Östra Polen

Warszawa
Här finns Polin, det judiska museet i Polen som är väl värt ett besök om man vill lära sig mer om judarnas historia. Här kan vi vandra den väg judarna tvingades gå i Warszawa från som avslutades vid Umschlagplatz. Vi besöker också resterna av ghettomuren.

Treblinka
Förintelselägret Treblinka, där 900 000 människor, varav en stor majoritet var judar, mördades är en självklar plats att berätta om och besöka då vi befinner oss i Warszawa.

Lublin
Vi besöker TeatrNN, där vi guidas av lokala guider. Här kan vi enkelt åka till byn Josefow, där cirka 1500 människor, merparten judar, mördades i skogen utanför byn av så kallade Einsatzkommandon.

Lodz
En betydelsefull plats på många sätt för både Polen och historien om Förintelsen. Där besöker vi Radegast, där judarna som skulle föras till sin död lastades in i järnvägsvagnar. Vi besöker också den judiska begravningsplatsen.

Krakowregionen och Södra Polen

Krakow
En av Polens vackraste städer blir utgångspunkt då vi reser i södra Polen. Staden är viktig ur historisk synpunkt. Det är bland annat här som filmen Schindlers list utspelar sig.

Auschwitz I och Birkenau
De mest kända lägren och synonymt med Förintelsen för många. Vi besöker båda lägren och guidas av personer som jobbar för museet.

Chelmno
Det första Förintelselägret i Polen är en plats vi ofta besöker under våra resor då den är en viktig del för att försöka förstå Förintelsen och alla dess grymheter.

Zbylitowska Gora
En av alla avrättningsplatser i en vacker glänta i skogen. Här finns flera hundra barn begravda och platsen är en stark påminnelse om något som aldrig får hända igen.