Hoppa till huvudinnehåll

I förintelsens spår

Välkommen att anmäla ditt intresse till att resa i Förintelsens spår tillsammans med oss.

Syftet med resorna i Förintelsens spår är att ge en bra grund till de som känner att de kan och vill göra en insats i vårt arbete för att värna demokratin med utgångspunkt i det som hände under förintelsen. 

Vi möter dagligen olika former av antidemokratiska yttringar i form av rasism och främlingsfientlighet och vi tvingas tyvärr ofta via media få information om brott med nazistiska förtecken. Därför är det än viktigare idag att vi arbetar med vår demokrati och de rättigheter och skyldigheter den ger oss.

Vi vet att för de som deltagit i studieresorna har detta varit upptakten till ett aktivt arbete på olika sätt på hemmaplan – arbete av såväl förebyggande karaktär som mer akuta insatser när något händer på den egna skolan, i den egna kommunen. Vi är övertygade om att arbete mot rasism, nazism och främlingsfientlighet måste ske lokalt.

I resans pris ingår:

  • Transfer från Karlstad till och från flygplatsen
  • Flyg tur och retur 
  • Buss i Polen
  • Samtliga måltider (frukost, lunch, middag)
  • Samtliga guidade turer
  • Boende

Enkelrumstillägg tillkommer.

Vi anpassar resan efter era önskemål både gällande längd på resan, mat och innehåll. Hör av er kring detta eller om ni har andra frågor till Erika Bergkvist, erika.bergkvist@abf.se

Exempel på program

Dag 1
Vi startar med lunch och därefter börjar vi resan i Förintelsens spår med att gå den vandring judarna tvingades gå i Warszawa från ul Nalewska, genom Suckarnas alle, passera MIla 18 för att avsluta vid Umschlagplatz. Därefter åker vi till resterna av det som var ghettomuren. Efter det checkar vi in på vårt hotell och äter middag.

Dag 2
Vi reser österut till Förintelselägret Treblinka, där 900 000 människor, varav en stor majoritet var judar, mördades. Efter det åker vi tillbaka till Warszawa, äter lunch och besöker den judiska begravningsplatsen. Nu bär det av till Lublin där vi äter middag och övernattar.

Dag 3
Dagen startar med besök på TeatrNN, där vi guidas av lokala guider. Därefter åker vi till Josefow, där cirka 1500 människor, merparten judar, mördades i skogen utanför byn av så kallade Einsatzkommandon. Nästa stopp blir till den lilla vackra staden Zamosc och här besöker vi synagogan och äter vår lunch. Vi återvänder sedan till Lublin för middag och övernattning.

Dag 4
Lodz är det första resmålet för dagen. Där besöker vi Radegast, där judarna som skulle föras till sin död lastades in i järnvägsvagnar. Även här besöker vi den judiska begravningsplatsen. Efter det reser vi till den lilla staden Kolo, där vi äter middag och övernattar.

Dag 5
Vi besöker förintelselägret Chelmno där 280 000 människor mördades. Efter lunch reser vi söderut till Krakow, där vi checkar in på vårt hotell och äter middag.

Dag 6
Idag ska vi följa den judiska familjen Nabels öde och börjar därför dagens resa med att besöka den lilla byn Qlai. Sedan åker vi till Auschwitz, där vi äter lunch och guidas av lokala guider i lägret. Middag och övernattning sker i Krakow.

Dag 7
Vi besöker lägret Auschwitz 2 - Birkenau och guidas av samma guider som dagen innan. Efter lunch reser vi tillbaka till Krakow, där vi äter vår sista middag tillsammans. Efter den åker vi till Krakows flygplats Balice.