Hoppa till huvudinnehåll

Resan har varit mycket punk

När pandemin slog till valde ABF att ställa om, istället för att ställa in när möjligheterna att genomföra fysiska träffar försvann. Det blev en snabb resa, mycket lärdomar och tålamod på vägen mot folkbildande samtal på distans. Peter Gustavsson och Anna Schori arbetar båda två på kommunikationsavdelningen på förbundskontoret, ABF, och har arbetat med att få folkbildningen att landa i digitala livesamtal.

Intervju om att landa folkbildningen i digitala livesamtal 

Hur började ni med den digitala resan för livesamtal?

Coronakrisen ledde till att flera föreläsarturnéer och arrangemang ställdes in för ABF centralt. Det var också många runt om i landet som hörde av sig med frågor om hur vi kunde stötta och hjälpa till i omställningen till digitala föreläsningar och samtal. Det var många avdelningar som hörde av sig och frågade om vi kunde stötta och hjälpa till 

Vi funderade mycket på, vad kan vi göra istället, nu när vi inte kommer ut? Varför inte testa och köra digitala livesamtal på någon av de plattformar vi redan har? Det resulterade bland annat i Måndagsklubben som vi körde på Facebook Live på måndagar.

Vi hade ju redan kommit en liten bit på väg gällande digitalisering på ABF, så den tekniska kompetensen fanns till viss del redan inhouse. Vi har också haft attityden att det är bara att testa och köra på så lär vi oss, man kan säga att resan har varit lite punk.

Mycket teknik i början

Som för de flesta handlade mycket av frågorna vi fick om tekniken, hur får vi det här att fungera? Vi märkte också att det finns en högre tolerans för barn och djur i bakgrunden som stör än teknik som inte fungerar.  

Vilka motgångar mötte ni vid start?

Vi ifrågasatte oss själva mycket, kommer vi att klara det här? Vi bestämde oss ändå rätt snabbt, att Ja, det kommer vi! I inledningen var det som en experimentlåda, men ett av våra tips är att våga experimentera och inte vara rädd.   

Vi funderade också mycket kring hur vi gör verksamhet av det här? I allra första början var det också en stor fråga kring vilken plattform vi skulle använda. Efter ett tag valde vi att köra på de kanaler som finns, som vi redan hade tillgång till, bland annat Facebook.
Vi stötte också på patrull när vi skulle börja korspublicera mellan olika kanaler, vilket vi faktiskt la ner efter några om och men.

Vad är positivt med digitala livesamtal, både nu och efter coronakrisen?

Vi har upplevt att man faktiskt kan minska avståndet mellan medverkande och publik om man använder tekniken på rätt sätt. Kommentarsfunktionerna gör det väldigt lätt att tycka till och ställa frågor under samtalets gång. Gör man samtalet på rätt sätt blir publiken medskapare. Här har moderatorn en nyckelroll för att få igång ett aktivt samtal.

Digitala livesamtal gör det möjligt att samtala med människor som bor i hela landet på en gång, det är en viktig folkbildningsinsats och ett sätt att komma nära och nå ut till de som inte kan vara på plats. Ett bra exempel är Hervor Sjödins livesända högläsningar som blev en succé.

Vi kan nå ut på ett annat sätt än tidigare, vi kan ha medverkande från hela landet och nå bredare till de som inte har en möjlighet att delta fysiskt, vilket är mer demokratiskt.

En del av de som tittar känner att de kan delta mer genom att de vågar ställa frågor och vara aktiva. När vi väl börjar bedriva mer fysisk verksamhet igen har vi lärt oss mycket om hur vi kan använda tekniken för att ge fler människor möjlighet att delta, och se samtalet i efterhand.

Tips på vägen

För oss har "hel och ren" varit ett viktigt motto - det ska vara bra ljud och bild. Men för en organisation som ABF är det allra viktigaste att hålla en hög folkbildningsmässig kvalitet.

Många upplever oro över att något ska gå snett när de sänder ut på internet. Börja gärna med att testköra i en liten trygg grupp där ni går igenom allt som ljud, bild, hur ser bakgrunden ut? Om jag ska vara den som sänder innehåll har jag stängt ner öppna filer på min dator, så den får mer datakraft att jobba med. Skriv ner ett manus innan som du har framför dig, så vet du vad du ska säga.

Tänk på att de som är där och tittar och lyssnar är intresserade och är där för att de vill och valt det. Mycket lär man sig också på vägen och av sina misstag. Vi har lärt oss under resans gång att inte vara så rädda för att köra utan våga testa.

Avslutningsvis, vi har också gjort en resa, vi är inte heller experter. Våga testa och se till att det är helt och rent och folkbildningsmässigt. Det är våra enkla grundbultar.

  • Folkbildande samtal på distans – guide för digitala livesamtal, hittar du i ABFs webbutik.
  • Välkommen till lanseringssamtalet där vi ger handfasta tips på hur du tar samtalet in i det digitala rummet utan att tappa fokus på folkbildningen. Här hittar du livelanseringen som visades den 21/10 på Facebook. Där ger vi handfasta tips på hur du tar samtalet in i det digitala rummet utan att tappa fokus på folkbildningen.