Hoppa till huvudinnehåll

Verktyg för digitala studiecirklar

Det finns en uppsjö olika verktyg som kan användas för digitala studiecirklar. Många ABF-avdelningar använder sig av Teams, och vårt supportteam kan därför stötta ABFare som behöver hjälp med det programmet. Övriga programvaror som vi tipsar om på denna sida går utmärkt att använda, men kan för närvarande inte supporteras från ABF.

1. Teams (ABFs rekommendation)

Teams är en samarbetsyta som tillhör Office 365-paketet i Microsofts utbud. Teams erbjuder bland annat dokumentdelning och en tjänst för videosamtal. För att kunna använda Teams i en grupp behöver en av gruppmedlemmarna ha licens.

I en studiecirkel kan du till exempel skapa en chatt-grupp för deltagarna för att ni ska kunna dela dokument och information med varandra och använda videosamtals-verktyget för era möten. Externa användare kan arbeta i Teams-appen eller via webbläsaren utan att ha inloggning. Skillnaden vid uppstart för den som kommer in från plats utanför är att den hamnar i en ”lobby” och behöver bli insläppt av mötesanordnaren.

Tänk på:

  • Att flödet i Teams lätt kan bli svårt att hänga med i för en ovan användare, lägg minst en cirkelträff på att lära känna verktyget tillsammans.
  • Att man kan behöva en extern webbkamera för att skala upp den miljö varifrån man leder mötet, likaså en extern ljudkälla (mikrofon) om man är flera personer i rummet man leder mötet från.

Övriga programvaror

2. Zoom

Zoom är en mötestjänst som bland annat används av svenska universitet för digitala föreläsningar och grupparbeten. I en studiecirkel kan Zoom vara ett bra alternativ om ni inte behöver dela dokument eller information med varandra utan bara vill ha en tjänst för träffarna.

Deltagare kan ansluta från sin telefon, skapa grupprum, spela in möten, dela skärmar och chatta. Deltagarna behöver ha en kamera på sin dator eller telefon.

Tänk på:

  • Att ha senaste versionen av programmet så att alla de senaste finesserna finns med, som möjligheten att dela in den stora gruppen i grupprum.
  • Att gratisversionen har en begränsning i tiden ni kan ha ett möte, se över det innan du väljer verktyget.

3. Google Classroom

Ett verktyg för digitala klassrum populärt i folkhögskolevärlden. Med verktyget går det att skapa klasser, dela dokument och skicka feedback till en grupp. Ideella organisationer kan få Google Classroom utan kostnad. Google erbjuder även Google Hangouts som är en tjänst för videomöten, men som är mindre komplicerad att använda än Google Classroom.

Tänk på:

  • Att det inte finns en videomötes-tjänst i systemet, så komplettera med Zoom eller annat digitalt mötesverktyg för träffarna.

4. Facebook-grupper

Facebook är ett välkänt verktyg för social interaktion och kontakt mellan människor. Många använder Facebook som ett verktyg i privatlivet, men det fungerar lika bra för studiecirklar. Facebook har det senaste året styrt om sitt upplägg mot Facebook-grupper och förbättrat verktygen i grupperna. Det är enkelt att dela dokument med varandra i gruppen, chatt i hela gruppen eller enskilda medlemmar men också ha videosamtal.

Tänk på:

  • Eftersom många använder Facebook privat kan gränsen mellan fritid och arbete eller fritid och studiecirkel påverkas, detta kan skapa stress och flödet kan lätt bli rörigt och lite svårt att överblicka.
  • Kräv inte att deltagarna ska skaffa Facebook om de inte har ett konto, då är en annan plattform sannolikt bättre. Gör gruppen privat så är miljön helt sluten för cirkelns deltagare.

Andra plattformar

Utöver de ovan nämna verktygen finns det stort antal lärplattformar som Learnify, G Suit for Education (som är ett komplement till Office 365) eller PingPong som erbjuder en komplett studiemiljö med chatt, anslagstavlor, diskussionsforum och verktyg för inlämningsuppgifter.