Hoppa till huvudinnehåll

Material: Så kan vi jobba med ofrivillig ensamhet

Sverige och världen står just nu på paus på grund av coronapandemin. Restriktioner och uppmaningar om social distansering är en verklighet som vi alla har att förhålla oss till. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dessutom alla i särskilt utsatta grupper och alla över 70 år att hålla sig hemma och undvika alla former av fysiskt sociala kontakter. Hur länge behovet av isolering kvarstår vet ingen i dagsläget, vad vi vet riskerar många riskerar att uppleva ofrivillig ensamhet.

Tillsammans kan vi bryta den ofrivilliga ensamheten 

ABF kan tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer kan vi bidra till bryta ensamheten och skapa en meningsfull isoleringstid genom att anpassa vår verksamhet. Under coronapandemin arbetar vi efter mottot, ställ inte in, ställ om. 

Flera medlemsorganisationer arbetar redan med ofrivilliga verksamhet och har metoder för att upprätthålla kontakter med de som riskerar att känna sig extra utsatta och ensamma i denna tid. Bland annat arbetar PRO med ett projekt de kallar för ”Vänner emellan” som går ut på att skapa ringkedjor för att skapa och upprätthålla ringkedjor. För den som är ensam kan ett telefonsamtal någon gång i veckan ha stor betydelse. 

Håll ihop och igång på nätet 

Det har länge pratats om digital folkbildning, och det har bedrivits en mängd olika försöksverksamheter i olika former. Nu utmanar de yttre omständigheter denna omställningen att ske i snabbare takt. Med dagens teknik, och med de många digitala plattformarna som finns, kan vi idag mer eller mindre enkelt mötas, skapa verksamhet och fortsätta utvecklas och bildas trots att vi inte kan ses fysiskt. På våra sidor om digital folkbildning hittar du både information, tips och handledningar om hur ni kan omvandla er verksamhet till digital. 

Samtidigt som möjligheterna med digitalisering är närmast oändliga, är det fortfarande många människor som saknar såväl utrustning och som kunskaper. Här finns dock möjligheten att skapa gemenskap genom metoder som exempelvis PROs ringkedjor ”vänner emellan”. Låt er inspireras av varandra, andra organisationer och ABF-avdelningar. Det finns alltid möjligheter att skapa kontakt, även när de digitala lösningarna inte fungerar för alla. 

studiematerialet ”Tillsammans mot ensamheten” hittar ni metoder och tips för uppsökande verksamhet och för att komma igång med ett arbete för att motverka ofrivillig ensamhet. 

Tips och inspiration  

  • Gör det enkelt, använd program som alla känner igen sig i.
  • Utgår från verksamhet ni redan gör, och gör den digital.  
  • Bjud in till en digital fikastund. 
  • Bjud in till fika över telefon.