Hoppa till huvudinnehåll

Projekt Kulturellt utbyte

Nakna Tyskar 2021

Träbildhuggarsymposium

Avaträsk – Dorotea kommun – Västerbottens län

Under 9-29 augusti 2021 anordnades träbildhuggarsymposium i byn Avaträsk utanför Dorotea.

Idéen föddes av Petra Isaksson och Ebba Radke med rötter i Avaträsk samt deras väninna Martha Sengteller från Tyskland som året innan anordnade ett mindre symposium men med mindre deltagare.

Elever från träbildhuggarskolorna i Bischofsheim och Empfertshausen fick möjlighet att söka till symposiet och en jury bestående av personer inom kommunen, alltifrån konstnärer till personer inom kultur- och naturvård valde ut 17 elever.

Symposiets tema var Svensk folktro och nordiska väsen, med den nakna mänskliga kroppen i fokus, för att motverka stigma och negativ syn på kroppslig mångfald. Genom att lyfta fram och visualisera dessa mytologiska varelser ville projektledarna dessutom synliggöra svensk kulturarv för lokalbefolkningen såväl som de tyska träbildhuggarna samt människor med generellt intresse för konst, kultur och natur.

De tre unga tjejerna ville skapa en plattform för kulturella och konstnärliga utbyten och skapa kontakter mellan lokalbefolkningen i Södra Lappland och människor från Tyskland. Deras mål innefattade också att visa samt lära tyska ungdomar om den norrländska kulturen och bjuda på en nära naturupplevelse, i det ostörda Norrland.

Leader Lappland har varit oss behjälpliga med ansökan till Jordbruksverket.

Under symposiet erbjöds besökare showtäljning, delta i dialoger om kultur, hantverk, konst och natur och samkvämskvällar.

12 stycken skulpturer finns nu att beskåda runt om i Dorotea kommun varav en står inne på ABF´s kontor i Dorotea.

Karta
Symposiet
Figur 2
Figur 3
Figur 4
Figur 5
Figur 6
Figur 7