Hoppa till huvudinnehåll

Björn Elmbrant föreläser. Turné i Västernorrland

Publicerad

Hoppfullt om demokratin i en mörk tid

Sedan 1980-talet har nyliberalismen stått högst på dagordningen. Ett snart 40-årigt ideologiskt experiment grundat på tilltron till avreglering, privatisering, stora skatt esänkningar och jakten på tillväxt. I boken Marknadens tyranni – och demokratins räddning skriver journalisten och författ aren Björn Elmbrant att den nyliberala tankemässiga dominans vi lever under idag är så stark att vi ofta inte ens inser att den finns. Trots dokumenterade, monumentala misslyckanden tas dess ideologiska grundpelare fortfarande för sanningar.

 

 

Samtidigt gör sig ett växande missnöje mot de etablerade politiska partierna påtagligt i land efter land och de liberala demokratiska värdena sätts på prov – senast i det svenska riksdagsvalet.

Här ger Elmbrant en unik kartläggning över hur nyliberalismen svikit demokratins kärnuppgift att stå på de svaga och utsattas sida – ett viktigt inlägg i eftervalsanalysen som efterfrågats för de större partierna. Varför drogs vi egentligen så starkt till det nyliberala ljuset, och hur ska vi göra annorlunda?


Björn Elmbrant är journalist och författ are, med en gedigen bakgrund som politisk reporter för tidningar, radio och tv. Han har tidigare gett ut ett flertal politiska biografi er och samtidsanalyser, bland annat över Olof Palme och Thorbjörn Fälldin.


”Elmbrant kan den svenska och internationella nyliberalismens historia och han använder sina kunskaper för att elegant påminna oss om hur vi hamnade här” - Daniel Suhonen

Föranmälan krävs enligt nedanstående:

  • Ånge 3 april:   ABF kl 18.00             info.ange@abf.se    Tel: 0690-614 14
  • Sundsvall 4 april:  ABF kl 18.00      info.vasternorrland@abf.se     Tel: 060-64 10 66
  • Örnsköldsvik 9 april:  ABF kl 18.00    per.ph.hakansson@abf.se        Tel: 0660-101 45
  • Sollefteå 10 april:   Hullsta Gård kl 17.30   Föranmälan krävs ej.