Hoppa till huvudinnehåll

Silveräpplet

Publicerad

Folkbildning Mittnorrlands förtjänsttecken

Folkbildning Mittnorrlands förtjänsttecken


Ett ädelt äpple, blankpolerat, utsågat ur silverplåt, lätt format med hammare i mycket låg relief, fäst mot en intensivt blå, matt akrylglasskiva.

Så lyder silversmeden Staffan Nilssons beskrivning av det förtjänsttecken han formgivit åt Länsbildningsförbundet Folkbildning Mittnorrland.


Han fortsätter:
Äpplet som bildningssymbol är oöverträffat. Dess symbolik tilltalar mig: såsom kunskapens frukt som trots att det var för-bjudet och förenat med svåra konsekvenser ändå med mod plockas av en kvinna! Den blå färgen är den som står kunskapen närmast. Den symboliserar också sanning, visdom och hederlighet (enligt Sven Tito Achen och andra symbolkunniga). Kontrasten mellan det intensivt blå akrylglaset och det skinande silvret är både djärv och vacker.

Förtjänsttecknet 

Förtjänsttecknet delas årligen ut av Folkbildning Mittnorrland till en person som gjort en betydande folkbildningsinsats, i eller för, folkbildningen i Jämtlands och/eller Västernorrlands län. Personen utses av Folkbildning Mittnorrlands styrelse och utdelning sker vid förbundets årsmöte.

På grund av tidigare års pandemi kommer vi att detta år dela ut priset till två personer.

Förslag på mottagare insändes senast den 7 mars 2023 till Bildningsförbundet Mittnorrland. Årsmötet genomförs den 28 mars 2023.

Med vänlig hälsning
Folkbildning Mittnorrland
5 januari 2023

---------------------

Folkbildning Mittnorrland
c/o Gitte Funk
Häggvik 255
873 99 NORDINGRÅ

E-post: info@folkbildningmitt.se
Telefon: 070-571 55 55