Hoppa till huvudinnehåll

Lars Lejring

Lars Lejring är konstnär och en av ABFs nytillkomna kursledare. Vi passade på att ställa några frågor till Lars för att ge en bild av hans kunskaper och erfarenheter.

Vad har du för konstnärlig bakgrund?

Först gick jag på Valands konsthögskola och därefter Christer Strömholms fotoskola i Stockholm.

Som konstnär har jag inte velat begränsa mig till ett bestämt fack och har arbetat både som konstnär, med bland annat formella uppdrag som porträttmålare, och fotograf. Mina konstverk finns representerade på bland annat Göteborgs konstmuseum och Statens Konstråd.

Jag har också arbetat en del med film och journalistik och haft uppdrag för SVT och har många års erfarenhet av pedagogiskt arbete, dels 10 år som lärare i kroki på HDK och som lärare i måleri på Kursverksamhetens Lördagsskola (KV). På KV handledde jag också studenter i deras examensarbeten.

Vad är det bästa med att undervisa i konst?

Det började med konstkurser där jag tvingades formulera mina intryck och förmedla dessa till andra. Detta bidrog till att jag utvecklades som konstnär och fick mig att se undervisningen i konst som inspirerande och spännande. Att förmedla mina intryck och erfarenheter av konsten till olika grupper och möta deras egna intryck är fantastiskt inspirerande och roligt. Det är alltid spännande att möta nya grupper och se dem utvecklas konstnärligt och gå vidare.

Vad kan man vänta sig om man går en konstkurs för dig?

En konstkurs är en process där man får kunskap om material och tekniker och lär sig formulera intryck och upplevelser. Varje kurstillfälle skall tillföra nya kunskaper och erfarenheter. Jag vill att deltagarna, efter kursens slut, skall känna att de klivit ett steg framåt i sin konstnärliga utveckling. Alla ska känna sig välkomna, oavsett tidigare kunskaper och olika förutsättningar. Om du är nybörjare eller erfaren målare spelar ingen roll. Handledning sker individuellt och utgår ifrån var och ens erfarenheter.

Lars Lejring leder kurser i Kroki, Teckning och akvarell, Måleri och teckning fördjupning och Stort i akryl.