Hoppa till huvudinnehåll

Samtalsserie om Palestina

Publicerad

Med avstamp i olika frågeställningar fördjupar vi oss tillsammans i Palestinas historia, konflikten med Israel samt palestiniernas levnadssituation. I samarbete med Ship to Gaza.

Välkommen till en rad intressanta föreläsningar, varannan måndag under hösten med start den 20 september! Alla föreläsningar är kl. 18.00-20.00 och de är helt kostnadsfria. 

Samtalen ges på Heurlins Plats 9 (baksidan av Folkets Hus, runt hörnet förbi Draken). 

Samtliga föreläsare samt tider för de olika samtalen uppdateras efter hand här på hemsidan, håll dig uppdaterad genom att kika in igen när samtalen närmar sig.

Anmäl dig gärna här på hemsidan genom att klicka på respektive föreläsning, så vet vi ungefär hur många vi blir. Drop-in går också fint men sker i mån av plats. 

 

Hur är palestinska kvinnornas situation? - 24 september

Föreläsare är Dalala Abdel Ganis Pettersson – författare, föreläsare, radioprogramledare och ordförande i Arabisktalande kvinnoföreningen. Dalala mottog 2009 Växjö kommuns integrationspris. Dalala har en magister i socialpsykologi och har skrivit flertalet böcker, bland annat på temat hederskultur.

 

Har barnen någon framtid i Palestina? - 8 oktober

Föreläsare är läkaren Hani s y Aljboor och han beskriver sig själv såhär: "I worked as adoctor at the hospitals of the minstry of health for the palestinian authority. I leved the first and secand uprising (intfada) and all israeli wars on the Gaza strip in this period. I was head of the arthopedic department at the Europen Gaza Hospital antil october 2017. I came to sweden in april 2018 as a reunite to join my family which migrated here as a result of the war on Gaza in 2014. I am married and have 6 sons and daughters."
Föreläsningen kommer att hållas på engelska men det finns personer på plats för att tolka om det efterfrågas.

 

När började konflikten om Palestina? - 22 oktober

Föreläsare är Gert Gelotte – journalist och ledarskribent på tidningen ETC. Gert var anställd på Göteborgs-Posten 1975–2015 och har bland annat varit politisk reporter, krönikör och socialliberal ledarskribent. Gelotte avslutade sin anställning på GP i mars 2015 efter en konflikt med tidningsledningen om den politiska inriktningen på ledarsidan. 2016 gav han som huvudförfattare ut boken "En slant i muggen och sedan" på Verbums förlag. I boken behandlas de tiggande romernas situation i Sverige och i Rumänien. 2017 tilldelades Gert Gelotte Göteborgs stads förtjänsttecken.

 

Är konflikten ekonomisk, religiös eller politisk? - 5 november

Föreläsare är Ulf Bjereld - professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och sedan 2015 ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och därmed också adjungerad ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott. Som forskare har Ulf inriktat sig på svensk utrikes- och säkerhetspolitik, bland annat Sveriges roll i Israel-Palestina-konflikten, kön och politik, politisk opinionsbildning samt globaliseringsfrågor.

 

Vem har rätten till Palestina? - 19 november

Michael Schulz - docent i Freds- och utvecklingsforskning och arbetar vid Institutionen för Globala studier vid Göteborgs universitet.

Forskningsområden

Demokratiseringsprocesser och motståndsstrategier hos demokrati-förespråkande civilsamhällesaktörer. Konflikthantering, konfliktlösning, försoning, återuppbyggnad och fredsbyggnad i krigshärjade länder, ny-regionalism och demokrati i Mellanöstern (med särskilt fokus på Israel och de palestinska självstyrande områdena), nations- och statsbyggnadsprocesser såväl som etno-religiös politisering i Mellanöstern.

Sedan 2011 är han del i ett forskningsprojekt som handlar om motståndsstrategier bland demokrati-förespråkare i civil samhället och har nyligen avslutat ett projekt som heter Massmobilisering som drivkraft i arabisk globaliserad demokratisering samt ett projekt som heter Hamas mellan Sharia lagar och Demo-Islam.

 

Bistånd: hjälp eller ockupationssponsring? - 3 december

Föreläsare är Mikael Löfgren – kulturjournalist och författare, tidigare chefredaktör i Ord & Bild och idag lärare på Kulturverkstan i Göteborg. Mikael är en av dem som grundade Ship to Gaza 2009 och har bland annat skrivit boken Ship to Gaza : bakgrunden, resan, framtiden (2011).

 

Kan palestinier och israeler leva i fred? - 17 december

Föreläsare presenteras inom kort.

 

OM SHIP TO GAZA

Ship to Gaza är en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten. Ship to Gaza avser att utrusta, bemanna och segla fartyg med humanitärt bistånd från Europa till Gaza. Den första resan gjordes 2010 i samarbete med bland annat Free Gaza Movement och ledde till att den Israeliska flottan bordade konvojen och påföljande massiv internationell uppmärksamhet.

Sammanslutningen består både av personer och organisationer som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten. I organisationens ledning finns bland andra konstnären och musikern Dror Feiler och religionshistorikern Mattias Gardell.

Läs mer om Ship tp Gaza på deras hemsida.