Hoppa till huvudinnehåll

Kurser hos ABF Göteborg

Vill du skapa, dansa, diskutera eller sjunga? På ABF Göteborg har vi varje termin cirka 200 kurser inom konst, musik & sång, hantverk, dans, språk, keramik och samhälle. Kursutbudet för höstterminen 2018 hittar du här på hemsidan.

För att se hela höstens kursutbud, gå till startsidan och klicka på länken "Alla ABF Göteborgs arrangemang". Där kan du sedan söka på kursnamn eller ämne för att hitta en kurs som passar just dig.

OBS! När en kurs har startat ser du inte längre kursen här på hemsidan, men ofta kommer kurserna igen termin efter termin. Håll dig uppdaterad om vårt utbud genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev eller genom att titta in på hemsidan i samband med att hela utbudet släpps inför en ny termin.

Välkommen till våra kurser!

Konst

Vi erbjuder omkring 40 konstkurser per termin, på dag- och kvällstid samt på helger. Kurserna är mellan 6 och 12 veckor långa och har olika inriktningar, som måla akvarell, akryl och olja. Du kan teckna, skissa utifrån fantasi, fotografi, stilleben eller levande modell.   Många av kurserna är relativt fria – du arbetar utifrån ett tema eller en uppgift i din egen takt och ledaren ger både personlig återkoppling på det du gör och har gemensamma genomgångar för hela gruppen. Andra kurser är mer riktade, t.ex. för dig som vill teckna kroki, gå en grundkurs i konst, måla stort i akryl, måla landskap i akvarell eller släppa loss med experimentell akvarell.

Musik & sång

Hos oss kan du lära dig att spela flera olika instrument, spela i en ensemble eller sjunga i kör! Dragspel och gitarr är våra största instrument och här har du många olika nivåer att välja mellan. Vi erbjuder också kurser i banjo och munspel. Vill du spela i en ensemble kan du som spelar blåsinstrument gå med i ABF-ensemblen och du som är inne på folkmusik är välkommen till kursen Låtspel på gehör. För barn från 5 år och uppåt har vi kurser i fiol och du som sjunger hellre än bra är välkommen till Allsångskören. Du som vill spela in och skapa din egen musik i datorn ska hålla utkik efter våra helgkurser i musikproduktion.

Textila hantverk & hantverk

Sugen på att skapa med tyg och garn? Vi har en stor vävlokal med flertalet olika vävkurser på både dag- och kvällstid. Vi erbjuder också fler olika terminskurser i sömnad och nischade helgkurser i till exempel textilt återbruk, detaljsömnad och hur du syr barnkläder i trikå. Hos oss kan du också lära dig virka, sticka och knyppla.

Bokbinderi

Mitt på Järntorget har vi ett komplett bokbinderi med allt du behöver för att binda in, laga eller renovera dina böcker. Vi erbjuder flera kurser i bokbinderi och du som vill mjukstarta inom ämnet är välkommen att börja med en helgkurs där du gör dina egna askar. Vill du arbeta mer med papper ska du spana in höstens kursnyheter i origami och japansk presentinslagning.
I samarbete med anrika Lundqvists bokbinderi erbjuder vi också workshopar i grafiskt konsttryck under ett par lördagar varje termin.    

Dans

Alla våra danskurser ges i samarbete med World Dance Company, i deras charmiga lokaler i Kulturhuset Oceanen (vid Stigbergstorget). Här kan du dansa flamenco, odissi, bollywood, persisk dans och tango på flera olika nivåer. Vi har också flera danskurser öronmärkta för dig som är senior – kom och prova arabisk dans, bollywood och flamenco du också!

Alla aktuella danskurser hittar du på World Dance Companys hemsida. Det är också där du gör din anmälan. 

Språk

Vi har kurser i engelska och spanska på flera nivåer. Du som är helt nybörjare kanske är sugen på spanska inför resan? Kan du redan språket någorlunda och vill utveckla dina kunskaper rekommenderar vi en av våra konversationskurser.

Humaniora & samhälle

ABF strävar efter att ge så många som möjligt tillgång till bildning och kultur. Vi vill arbeta för att alla ska få vara med och skapa ett hållbart, demokratiskt och jämställt samhälle. Inom blocket Humaniora & samhälle samlar vi kurser och föreläsningar sprungna ur vår värdegrund.    

I höst erbjuder vi bland annat kurser i feministiskt självförsvar och kursen Våga säga! för dig som vill öva på att göra din röst hörd. Du som upplever att du blivit omsprungen av tekniken kan anmäla dig till kurserna Appar, surfplattor och smartphones eller Datoranvändning i vardagen.  Vi erbjuder varje termin flera kostnadsfria kurser i samarbete med Göteborgs frivilliga samhällsarbetare. Du kan utbilda dig till kontaktperson för socialtjänsten, lekmannaövervakare eller anstaltsbesökare, eller gå en översiktskurs för att få koll på samtliga lagreglerade uppdrag. 

Kursen Teaterspaning är till för dig som är nyfiken på teater! Här går vi tillsammans på teaterföreställningar och däremellan ses vi för att prata om det vi sett. Kursnyheten Kom igång med din bok är för dig som bär på drömmen om att skriva och vill komma vidare med din idé.  

Till hösten erbjuder vi också en samtalsserie om Palestina tillsammans med föreningen Ship to Gaza.

Keramik

Hos oss kan du välja mellan cirka 30 olika kurser i keramik, på dag- och kvällstid samt på helger. Grupperna är mixade, med både nybörjare och fortsättare, vilket gör att man kan lära och inspireras av varandra. Du väljer själv om du vill ägna hela terminen åt att dreja eller om du vill prova på olika tekniker såsom kavla, tumma, ringla eller skulptera. På helgkurserna fokuserar vi på olika tekniker såsom drejning, eller på grupper med föräldrar och barn som vill skapa tillsammans.  

Vi kan också stolt presentera Keramikskolan, en ettårig grundutbildning inom keramik med fokus på drejning. Keramikskolan ges på dagtid, två heldagar i veckan under 14 veckor. Nya antagningar tas emot varje hösttermin och du kan läsa mer om Keramikskolan här.

Allmänt om våra kurser

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.

Alla våra kursledare har omfattande erfarenhet både inom sitt ämnesområde och som pedagoger. Många är yrkesverksamma inom sitt område och samtliga har gått ABFs grundläggande cirkelledarutbildning.

Merparten av våra kurser ges i våra egna kurslokaler på Järntorget 8 eller Södra Allégatan 1 B men vi har också några kurser på Odinsskolan (Odinsgatan 17) och på Arbetarrörelsens Folkhögskola (Järntorget 7). Våra vävlokaler ligger på Heurlins Plats 9.

Bra att veta

  • Planerad kursstart för våren är vecka 6-8, för hösten 37-39.
  • Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
  • En studietimme = 45 min
  • Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgiften (om inte så anges).
  • Som pensionär, student, arbetssökande eller funktionsnedsatt erbjuds du 10 % rabatt på kursavgiften. Glöm inte att ange det när du anmäler dig!
  • Läs mer på DETTA BÖR DU VETA.