Hoppa till huvudinnehåll

Moa-priset 2017 till Anna Jörgensdotter

Publicerad

Anna Jörgensdotter tilldelas Moa-priset 2017 för sitt författarskap. I Moas anda blåser hon liv i mänskliga öden i samhällets och i historiens marginal.

Hennes bildspråk är konkret poetiskt och lämnar aldrig livet hennes gestalter tvingas leva. Ett slags dröjande vemod genomsyrar hennes romaner, som ofta skildrar vad man ytligt sett kan tycka är livsnederlag. Men hennes persongalleri är förlorare av kött och blod, med tankar och känslor som inte släpper greppet om läsaren, och som får gestalterna att växa under romanernas gång. Här finns inga pekpinnar, bara en genuin nyfikenhet inför människors försök att söka frihet inom klassamhällets patriarkala ramar.

I sin senaste roman Solidärer har Anna Jörgensdotter återvänt till en bredare epik som utmärkte hennes Bergets döttrar, dock mer komprimerat och i en raffinerad stil där drömmar, repliker, tankar, detaljer, brev och tillbakablickar dominerar. Det lyckas henne att fästa en tidsepok då unga män blir frivilliga kämpar i ett förlorat krig som pågick 1936-1939, mot den fascistfront som snart skulle lamslå Europa. Solidärer är ett äreminne över några av de 600 unga män som stred för den spanska republiken på den alltmer sovjetiskt styrda fronten. Och över deras älskade, som blev kvar och försökte förstå. En makalös litterär prestation, som visar att Anna Jörgensdotter kan sägas vara vår nu levande största arbetarförfattare.

Välkommen till seminarium och stipendieutdelning lördag 27 januari 2018 kl 14.00 i ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Medverkar gör Anna Jörgensdotter, Ebba Witt-Brattström och Monica Widman-Lundmark.

Fotograf: Sara Mac Key