Hoppa till huvudinnehåll

Här odlas integration och jobb

Publicerad

Nära Bodens centrum driver ABF Norr ett projekt där ortsbor och nyanlända odlar tillsammans. I trädgårdslandet växer afrikanska grödor bredvid inhemska svenska. Målet är att på sikt starta ett socialt kooperativ som levererar ekologiskt odlade produkter till skolor och äldrevård.

Syntolkning: ett fält med linblommor och en skylt där det står "Lin" på olika språk.

Odlingsmarkerna på sex hektar ligger i Gammelbyn, nära Bodens centrum. Verksamheten har drivits och utvecklats under tre år. Det har varit ett stort intresse för odlingarna, och både nyanlända och ortsbor har sökt sig till projektet. Frön från länder i Afrika har varvats med traditionella svenska grödor.

– Flera av deltagarna har varit bönder i sina hemländer. Att få komma bort från Migrationsverkets trånga boenden och istället få chansen att odla ute i det fria gör dem väldigt glada. En äldre man från Eritrea som odlar potatis vill inte ens gå hem, säger Sergut och skrattar.

Sergut Belay Worke är projektledare på ABF Norr. Hon berättar att odlingarna skapar fina möten mellan deltagarna som kommer från olika länder. Exempelvis Syrien, Afghanistan, Eritrea och Etiopien. För det är inte bara integration i det svenska samhället som aktiviteterna syftar till, utan även integration mellan de som odlar på området.

– Det är så många olika åldrar och nationaliteter, både kvinnor, män och barn. Vi städar, grillar och fikar tillsammans, det är härlig stämning. Även nyfikna norrmän från den intilliggande campingen brukar komma förbi och hälsa på, berättar Sergut.

Syntolkning: ett flertal deltagare fikar vid ett bord utomhus på odlingsmarkerna. Sergut, med röd keps, står i mitten och dricker läsk.

Deltagarna har fått kunskap individuellt utifrån egna behov och genom gemensamma studiecirklar. Bland annat så har en trädgårdskonsulent från Länsstyrelsen hållit i studiecirklar i odling och hur man kan förkultivera växter inomhus redan på vintern. Förkultivering var en ny metod för många nyanlända som kommer från varmare breddgrader.

Nu drivs ett utvecklingsprojekt i samarbete med kommunen och Länsstyrelsen för att undersöka möjligheterna att starta ett kooperativ som kan leverera ekologiskt odlade produkter till bland annat skolor och äldrevården.

En av tolv kreativa metoder för integration

Odlingsprojektet hos ABF Norr är bara en av tolv kreativa metoder för integration av nyanlända som finns i ABFs webbaserade metodhandbok Methods. Genom film, text och bild går det att ta del av metoder från flera europeiska länder.

Methods är slutresultatet av projektet Exchange for empowerment. Med stöd av Europeiska Socialfonden i Sverige utbytte organisationer metoder och erfarenheter för att stärka nyanlända.

Ta del av metodhandboken på: methods.abf.se

Foton: Sergut Belay Worke