Hoppa till huvudinnehåll

ABF: "Ingen gängkriminell infiltration i ABF Botkyrka-Salem"

Publicerad

ABF har, varken i egna eller andras utredningar, tagit del av några uppgifter som bevisar att påståenden om gängkriminell infiltration i ABF Botkyrka-Salem skulle vara sanna. Det enda som finns bekräftat är uppgifter om en kriminellt belastad person som avskedades 2019.

Annica Dahl i vit skjorta med en grön kofta om axlarna.. Frilagd bild på beige bakgrund.
ABF:s förbundssekreterare Annica Dahl.

– ABF ser mycket allvarligt på spekulationerna om att ABF Botkyrka-Salem ska ha infiltrerats av gängkriminella. ABF har, varken i våra egna eller andras utredningar, tagit del av några uppgifter som bevisar att dessa påståenden skulle vara sanna, säger Annica Dahl, förbundssekreterare på ABF.

I början av 2022 beställde Botkyrka kommun en rapport från säkerhetsföretaget 2Secure efter att kommunen fattat misstankar om oegentligheter och stängt ner fritidsgårdsverksamheten som ABF Botkyrka-Salem drivit på entreprenad åt kommunen. Botkyrka kommun har sedan dess startat upp fritidsgårdarna i egen regi.

– Påståendena om att det skulle finnas kopplingar till Vårbynätverket är helt nya, obekräftade och av oklart ursprung. De återfinns inte i den granskning som gjordes av 2Secure åt Botkyrka kommun, säger Annica Dahl.

Det har under de tre år som fritidsgårdsverksamheten granskats plus det år som gått sedan rapporten presenterades inte genomförts några förhör av polis kring de misstankar om allvarliga brott som lyfts i 2Secures granskning. Ingen har delgivits misstanke om brott och ingen har åtalats eller dömts.

– I 2Secures granskning framkommer bland annat uppgifter om att en anställd som arbetat i verksamheten skulle ha kopplingar till gängkriminalitet. Den individen blev avskedad 2019, omedelbart efter att det kommit till ABF Botkyrka-Salems kännedom att hen blivit dömd för ett brott. Detta brott kan dock inte sägas ha någon antydan till att vara gängrelaterat, säger Annica Dahl.

ABF har sammanställt de uppgifter som framkommit i ABF:s egna och andras utredningsarbete på sin hemsida (abf.se/botkyrka).

Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) är Sveriges ledande studieförbund. Vi finns i alla landets 290 kommuner och är en lokalt förankrad mötesplats för skapande, bildning och kultur. Var du än bor i landet kan du ta del av alltifrån studiecirklar och föreläsningar till replokaler och konserter.