Hoppa till huvudinnehåll

Nominera till årets Jämlikhetspris

Publicerad

Nu kan du skicka in din nominering till vilka som ska vinna 2023 års Jämlikhetspriset på 100 000 kr och Hederspriset på 10 000 kr.

Jämlikhetsfondens logotyp i svart text på gul bakgrund
Det är Stiftelsen Jämlikhetsfonden som årligen delar ut dessa priser. Jämlikhetspriset går till en fackklubb, förening, ett nätverk, företag eller kooperativ som visat hur det i praktiken kan gå till att demokratisera beslutsfattande och minska ekonomiska och sociala klyftor. Hederspriset går till en enskild person som har bidragit till att på olika sätt spridit idén om jämlikhet. Stiftelsen Jämlikhetsfonden är ett initiativ av Per Sundgren och Katalys.

– Social och ekonomisk jämlikhet är grunden för varje anständigt samhälle, en grund som vi i Sverige avlägsnat oss från. Alla mår bättre i jämlikare samhällen, säger Per Sundgren, initiativtagare till Stiftelsen Jämlikhetsfonden.

– Idén till priserna uppstod när jag upptäckte att jag hade mer pengar än jag behövde och tyckte att ett jämlikhetspris vore en bra idé. Jag satte då in en miljon kronor och fick med Daniel Suhonen och Katalys på projektet.

Det är fritt för alla att komma med nomineringsförslag. Därefter kommer en jury bestående av fondens styrelse att utse vinnarna till årets priser.

I styrelsen ingår Per Sundgren (ordförande), idéhistoriker och f d kulturborgarråd (V), Åsa Linderborg (ledamot), journalist och författare, Ingela Edlund (ledamot), Seko, Gordon Hahn (ledamot), ordförande Coompanion Sverige, Johan Lindholm (ledamot), ordförande Byggnads, Lawen Redar (ledamot), riksdagsledamot (S) samt Mats Wingborg (ledamot), journalist och författare.

Priserna delas ut i början av oktober men redan nu kan du alltså skicka in en nominering på vilka du tycker borde vinna 2023.

Skicka in din nominering här.

Bland tidigare års vinnare kan vi bland annat se Tjeders Industri AB, Nordvärmlands FF, Seko, Linnea Lindquist, Nina Björk och Göran Greider.