Hoppa till huvudinnehåll

Ett ödesval för en hållbar framtid

Publicerad

– Använd din röst för en klimatsmart höst! Folkbildningens aktörer i länet uppmanar alla att delta och påverka för att kommande mandatperiod ska fokusera på hållbarhet.

Efter valet gäller det att samlas kring gemensamma visioner. Framtidsveckan blir startpunkten.

Annelie Jansson arbetar på ABF i Karlskoga, med hela länet som arbetsfält. Hon berättar att ABF och andra folkbildningsaktörer medverkar i Framtidsveckan under vecka 40. Det blir evenemang i flera kommuner om att ställa om till lokal hållbarhet. I Karlskoga bjuder man bland annat in partierna till samtal om lokala lösningar på globala kriser. Annelie Jansson menar att valet handlar om fyra ödesår för miljön, klimatet och demokratin:

– När valet är över finns det en viktig fråga som alla partier kommer tvingas hantera: Att möjliggöra en hållbar framtid, där ekologisk hållbarhet sätter ramarna för social och ekonomisk hållbarhet. Årets extremväder understryker allvaret, och vi måste snabbt vända utvecklingen. Vi hoppas på samma breda uppslutning från politikerna som tidigare år, detta är viktigt för väljarna. Både i valet och efter kan vi höja vår röst för en klimatsmart höst.

Niklas Högberg leder politikersamtalet tillsammans med Ingrid Stiernström. De kommer också att berätta om den nya utbildningen ”Framtidens by - bredbandsbullerbyar” som de ansvarar för på Karlskoga Folkhögskola och som handlar om att förverkliga lokala kretsloppssamhällen i balans med omgivande ekosystem. Niklas Högberg menar att frågorna om hållbarhet, demokrati och mångfald hänger samman och möts i det lokala:

– Lokalsamhällena måste ha rätt att förbjuda dagens förstörelse av livsmiljöer och säkra den lokala livsmedelsförsörjningen. Vi kan inte fortsätta såga av grenen vi sitter på genom att utarma mindre orter och landsbygden, den politiken har lett till dagens ohållbara samhällen. För att vända på utvecklingen behöver den lokala delaktigheten och demokratin förstärkas. Under tidigare år har vi diskuterat matsäkerhet, biologisk mångfald och naturens rättigheter. Nu tar vi ett helhetsgrepp och pratar om ”lokalsamhällets rättigheter”.

Elaine Lindblom, rektor på Karlskoga folkhögskola, lyfter också fram demokratin och mångfalden som nyckeln till hållbara kommuner:

– Demokrati handlar om allas lika värde och rätt att delta i samhället, alla behövs om vi ska nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Inte minst kan de nya svenskarna vara viktiga, många av dem har till exempel kunskap om odling som kommer att behövas för en lokal, hållbar och postfossil matproduktion. Vi på Karlskoga folkhögskola är glada och stolta över att gå före och satsa på spetsutbildningar som Framtidens by och även kursen Agroekologi – småskalig odling. Vi hoppas att kommunerna hänger på och stöder lokal mat. Vi måste alla ha mod att mötas och samarbeta över gränser för att skapa nya möjligheter!

ABF gör också en satsning på klimatsmarta hus och framtidens hållbara boende som man visar upp under Framtidsveckan i Karlskoga, tillsammans med en utställning om Agenda 2030. Veckan invigs den 1 oktober, i samband med en föreläsning av Olof Brännström från Gap-minder. Övriga studieförbund som medverkar är Bilda, Medborgarskolan m fl. Möckelnföreningarna samordnar Framtidsveckan i Karlskoga och Degerfors. I länet samordnas veckan av ROS – Regional Omställning i Samverkan – i samarbete med Naturskyddsföreningens “Miljövänliga veckan”. På orebrolan.framtidsveckan.net kan man läsa mer, ta del av programmet och själv lägga in arrangemang.

Bildtext:
Deltagarna i kursen "Framtidens by" besökte Stockberga gård i Karlskoga som bland annat föder upp grisar och säljer närproducerad kyckling. På bilden hälsar Teodor Ek med lilla Ro i famnen på grisarna, flankerad av Hanna Lindell från Stockberga gård, Kursledaren David Bennett och deltagaren Kerstin Annadotter. Foto Niklas Högberg.