Hoppa till huvudinnehåll

Fönsterrenoveringskurs i Kopparberg

Publicerad

Välkommen till Gamla Posthuset i Kopparberg på fönsterrenovering! Lär dig renovera traditionella träfönster från grunden. De har ofta en kvalitet och skönhet som inte går att köpa idag och är därför värda att lägga tid och jobb på.

Kursdatum

Du som deltagare kan välja mellan två olika kurstillfällen om 5 dagar vardera:

Kurstillfälle 1: lördag 4 juni - onsdag 8 juni
Kurstillfälle 2: onsdag 15 - söndag 19 juni

Har du möjlighet att istället delta på det andra kurstillfället om ditt förstahandsval inte skulle bli av, så ange det i fritextfältet vid anmälan. 

Huset

Gamla Posthuset är ett unikt hus i den riksintresseklassade stadskärnan av Kopparberg. Huset är byggt 1912 i jugendbarock och har stora, vackra originalfönster som vi under kursen kommer att lära oss att restaurera.

Kursinnehåll

Målet är att du ska lära dig samtliga moment som krävs för att renovera ett fönster med normalt underhållsbehov. Inga förkunskaper krävs.

Vi går igenom alla moment från besiktning av fönstret, färg och kittborttagning, urglasning, hantering av beslag samt teorier runt trälagningar. Sedan bygger vi upp fönstret med målning med linoljefärg, tillskärning av glas, kittning, rostskydd av beslag, tätning av fönster plus lite till. Vi använder traditionella metoder och material som är skonsamma mot dig och miljön, men vi kommer även att titta på moderna metoder för att göra renoveringen enklare. Under kursens gång kommer vi gå igenom historien bakom färg samt djupare analys av fönstret och dess funktioner, till exempel ventilation och tätning, samt en hel del hantverkarknep.

En av kvällarna kommer vi gå igenom olika traditionella färger, metoder och penslar. Vi testar även på dekorationsmålning och enkla marmoreringar.

Lennart Angelroth från hembygdsföreningen i Kopparberg och tidigare byggnadsinspektör kommer att föreläsa en kväll.

Ledare

Kursen sker under ledning av Greger Ljungqvist från Sala Bygg & Fönsterrenovering AB och medhjälpare Maria Olofsdotter från Arboga Kultur & Dekormåleri samt Marie Melin från LM Kulturfönster. De besitter mångårig erfarenhet från fönsterrenovering hos privata och offentliga fastighetsägare, till exempel Svenska kyrkan, länsmuseum, bostadsrättsföreningar, villaägare med flera. De jobbar även med kurser och utbildningar till vardags inom olika studieförbund. Tillsammans kommer de att vägleda oss genom alla moment, med målet att du sedan på egen hand ska kunna ta dig an dina egna fönster i trygghet om att du kan alla delar som krävs.

Kursen kommer även att följas av en byggnadsvårdsantikvarie från Örebro länsmuseum.

Lägret

Kursen äger rum i Gamla Posthuset, Klastorpsgatan 2 i Kopparberg (ingång från Kyrkogårdsgatan).

Boendet är i flerbäddsrum i en villa på promenadavstånd (6 min) från kurslokalen. Egna lakan och handdukar medtages. Önskas annat boende – kontakta kursansvarig.

Boende, frukost, lunch och fika ingår i kursavgiften. Sista kvällen går vi på en gemensam middag på lokala puben John Scott’s, där det även finns bowling.

Ta med arbetskläder och stryktåliga skor med skydd för tårna och tjocka sulor.

Ange eventuella allergier/specialkost vid anmälan, i fritextfältet.

Kurskostnad:

4 750 kr inkl. moms.
Kallelse samt faktura för kurskostnaden skickas hem till dig innan kursstart. 

Information:

För frågor om kursinnehåll, boende eller annat praktiskt på plats, kontakta kursansvarig på 073-026 12 20.

För information eller frågor gällande anmälan, kontakta ABF på 010-203 17 00 eller info.orebro@abf.se

Sista anmälningsdag för kurstillfälle 1 (4-8 juni): 22 maj.
Sista anmälningsdag för kurstillfälle 2 (15-19 juni): 31 maj.