Hoppa till huvudinnehåll

Så kan vi jobba med källkritik

I händelse av kris och katastrofer är källkritik viktigare än någonsin. Bli källkritisk och medie- och informationskunnig med vårt studiematerial – Gilla / Kommentera / Dela.

Bluffar och falska nyheter under kriser

Att bada bastu, dricka silvervatten eller blåsa med hårfön rätt in i näsan!? Kanske har du läst eller tittat på en av alla påstådda mirakelkurer mot coronaviruset (covid-19) som florerade på nätet under coronakrisen. Bluffar och falska nyheter delas så fort på nätet att forskarna har börjat tala om en infodemi (SVT Aktuellt 22 mars 2020).

Under kriser så florera falska nyheter, till exempel nu under kriget mellan Ukraina och Putin-regimen har det rapporterats om felaktig information online, falska nyheter, bilder och videos för att ge den ena eller den andra parten fördelar. 

Facebook och Youtube-chefer påstår att de gör allt för att ta ned falska nyheter från nätet. Ändå har vi under de senaste åren fått lära oss hur så kallade trollfabriker utnyttjar kriser genom informationspåverkan. Man har kommit att kalla informationspåverkan en av vår tids stora demokratiutmaningar.

Medie- och informationskunnighet rustar människor mot desinformation

Bara för några år sedan blev vi varse om Cambridge Analytica-skandalen där man genom så kallad mikrobeteendemodifiering påverkade individer direkt under presidentvalet i USA 2016 baserat på deras Facebook-vanor. Många anser att även Brexit-debatten påverkats av trollfabriker.

Det finns således alla anledningar för folk att vara medie-vaksamma UNESCO, FN:s forskningsorgan, anser att det inte längre räcker med att vara läs- och skrivkunnig för att kunna klara sig i det vi kallar för informations- och kommunikationssamhället, utan vi måste idag också vara medie- och informationskunniga (MIK).

Studiematerial i medie- och informationskunnighet

Gilla / Kommentera / Dela – Studiehandledningen för ABFs cirkel om medie- och informationskunskap.

Denna handledning är till för vi ska bli bättre på att värdera, analysera och källgranska medier och information. Studiehandelningen är baserad på tre träffar och utgår från ett digital studiematerial i form av tre filmer.

Varje träff behandlar en film med följande teman:

  • Träff 1: Förståelse av mediernas och informationens betydelse för demokratin, film 1
  • Träff 2: Att förstå medieinnehåll och dess användning, film 2
  • Träff 3: Att kritiskt värdera information och informationskällor, film 3

 Studiematerial och nyttiga sidor om källkritik och MIK

 

Källor