Hoppa till huvudinnehåll

Inspiration: ABF Bräcke flyttade ut sina konserter för de äldre

ABF i Bräcke har ett väl upparbetat samarbete med kommunen för att erbjuda kultur på kommunens äldreboenden. När corona kom förändrades förutsättningarna helt och ABF Bräcke bestämde sig för att ställa om istället för att ställa in.

– Jag tog kontakt med lokala artister som hade blivit utan jobb på grund av corona för att se om de kunde tänka sig att spela utomhus för de äldre på boendena. Berättar Kristina Wåger, ombudsman på ABF Bräcke.

När hon fick tag på en första artist gjorde de en bejublad första spelning utanför ett av kommunens äldreboenden. Därefter har hon engagerat fler artister och kyrkans barnkör i fler utomhuskonserter vid kommunens olika boenden. Ett av äldreboendena ligger i anslutning till en förskola. Vid den spelningen lyckades de att skapa en gemensam konsert för både barnen och de äldre med en säker distans.

– När musikerna kommer till äldreboendenas utsidor måste även de äldre komma ut. Det ger så många fler värden för de äldre än bara musiken, säger Kristina.

Utomhuskonserterna är väldigt uppskattade av såväl de boende och personalen, och inte minst av artisterna. ABF Bräcke planerar nu för att hålla igång verksamheten med utomhuskonserter hela året. Oavsett om restriktionerna släpps eller ej. Kristina som själv tidigare har arbetet som undersköterska vet hur betydelsefullt det är med kultur och att få komma ut för de äldre.

– Jag har tidigare inte riktigt trott att det bara är att ringa till en artist hur som helst. Men nu har jag lärt mig att det är bara att ringa. Antingen vill de eller så vill de inte, och det behöver inte bli så dyrt, avslutar Kristina Wåger.