Hoppa till huvudinnehåll

Inspiration: Odlingscirkel på distans

Intervju med odlaren Ulrika Flodin Furås – ledare för distans-workshopen En helg i odlingens tecken med ABF Norra Stockholms län.

Ulrika Flodin ändrade till en workshop på distans. Mer personligt och större närvaro, så beskriver Ulrika Flodin Furås den digitala cirkeln. För visst går det att genomföra studiecirklar digitalt, i nästan vilket ämne som helst. 

I april startade Ulrika upp en workshop i odling på distans. Det var första gången både för henne och deltagarna. 

–Det var lite nervöst i början, med tekniken. Men det funkade faktiskt!  

Det krävs en annan typ förberedelse av cirkelledaren vid en digital studiecirkel. Eftersom deltagarna bara ser en del av varandra, och ibland är någons kamera avstängd, behöver ledaren inte bara planera för ämnet utan också hjälpa gruppdynamiken på traven.  Det finns många olika metoder för att skapa den kontakten, i ABFs studiehandledning Den digitala studiecirkel finns flera tips och förslag. 

– En fördel med den digitala cirkeln är att det blir en annan slags närvaro när vi hemma hos varandra, märkligt nog blir det mer personligt. Det ger också möjligheten att utgå från vad deltagarna har hemma genom att de visar sina växter för varandra. Berättar Ulrika. 

I workshopen visade Ulrika upp kärnor och grönsaker hon förgrott. Något hon inte tror att hon hade gjort på samma vis om de träffats i ett traditionellt studierum. Ulrika är inte främmande för att göra fler odlingsworkshops i framtiden.  

–Det är inte alls som att göra vandringar eller föreläsa från scenen. Detta var något annat och både roligt och utvecklande! 

Något hon tar med sig och vill tipsa andra som vill göra sin cirkel digitalt är: att sätta upp sin dator där uppkopplingen är som bäst i hemmet, planera ljussättningen om något ska visas upp för deltagarna, förbered länkar som skall visas. 

Är du också sugen på ställa om din cirkel till digitalt? Läs mer i handledningen Den digitala studiecirkeln i ABFs webbutik.