Du arbetar i din egen takt under sakkunnig ledning av utbildade keramiker. Grupperna är mixade med både nybörjare och fortsättare, vilket gör att man kan lära och inspireras av varandra. Genomgångar görs utifrån vad gruppen önskar. Du väljer själv om du vill ägna hela terminen åt att dreja eller om du vill prova på olika tekniker såsom kavla, tumma, ringla, skulptera. Du kan prova både lergods-, stengods- och porslinslera och vi har ett stort utbud av glasyrer, engober och dekorfärger.
Upplägg
Gruppen består av max 10 deltagare. Du får lära dig hur man tummar, kavlar, bygger och drejar. Vidare olika dekormetoder och glasering. Undervisningen består huvudsakligen av eget arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Missar du ett tillfälle under terminen har du inte möjlighet att ta igen vid en annan tidpunkt.
Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.
Tänk på att folkbildningen är till för att lära sig och utvecklas tillsammans. Under keramikkurserna ägnar vi oss inte åt produktion för försäljning.
Förkunskaper
Kurserna passar alla oavsett förkunskaper.
Ledare
Eva Källman är utbildad inom keramik genom Keramikskolan på ABF i Göteborg. Därefter har hon genomfört påbyggnadskurser, även de på ABF. Hon drejar främst men arbetar även med skulptur och kombinerar gärna de båda teknikerna. Eva arbetar både i ler- och stengods och dekorerar med engober, oxider och glasyrer, i sin verkstad och ateljé strax söder om Göteborg.
Alla våra kursledare har omfattande erfarenhet både inom sitt ämnesområde och som pedagoger. Många är yrkesverksamma inom sitt område och samtliga har gått ABFs grundläggande cirkelledarutbildning.
Presentation av våra kursledare
Kursmaterial
Vi har fem stengodsleror i olika färger, en lergodslera samt en porslinslera. Vi erbjuder ett brett sortiment av engober och glasyrer. Man betalar för mängden lera man förbrukar samt en avgift för glasyr och bränningar. (Prisexempel: en tekopp kostar totalt ca 30 kr.) Allt räknas ihop i slutet av terminen och deltagarna faktureras efter kursens slut.
Bra att veta
- För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 031-774 31 10.
- Planerad kursstart för våren är vecka 6-8, för hösten 36-38.
- Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
- En studietimme = 45 min
- Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna (om inte så anges).
- Som pensionär, student, arbetssökande eller funktionsnedsatt erbjuds du 15 % rabatt på kursavgiften.
- Är det något som du särskilt behöver för att ditt deltagande i cirkeln ska bli bra, tveka inte att nämna detta i din anmälan så gör vi vad vi kan för att undanröja de hinder som eventuellt kan finnas.
- Läs mer på Anmälningsvillkor