Till sidans huvudinnehåll

Gratis föreläsningar i höst

Vi arrangerar föreläsningar hela hösten. Kom och lyssna på spännande författare och folkbildare. Det är helt gratis och öppet för alla!

Publicerad 2024-09-20

📆 19 september: Angreppet – så urholkar Tidöregeringen vår demokrati

Peter Gustavsson har skrivit en granskning av hur Sverige blev en del av en internationell auktoritär trend, med inspiratörer som Viktor Orbán och Donald Trump. Nu kommer han till Malmö för att berätta om boken och mana till motstånd mot de krafter som vill förändra vårt land i grunden. Läs mer.

📆 1 oktober: Kvinnans status – ett samtal med Sara Martinsson

Med avstamp i boken ”Kvinnor utan barn – om reproduktion och livets mening” samtalar vi om vad som bestämmer en kvinnas status i samhället. Hilde Selander kommer inleda genom en öppen dialog med publiken utifrån olika frågeställningar kring ämnet. Utifrån de olika tankar som kommer upp i dialogen bjuder vi sedan in Sara Martinsson att spegla samtalet utifrån sin bok ”Kvinnor utan barn”. Läs mer.

📆 1 oktober: Framtidens Malmö – hur ska Malmö förtjäna sin plats i världen?

Välkommen till en föreläsning och efterföljande samtal om Malmös roll i världen och hur framtidens hållbara stad ska utformas. Medverkar gör Mikael Stigendal, professor i sociologi, Malmö universitet och Sofia Heden (S), miljö- och klimatkommunalråd i Malmö. Arrangemanget är ett samarbete mellan Socialdemokraterna i Malmö, ABF Malmö och institutionen för Urbana studier på Malmö universitet. Läs mer.

📆 3 oktober: Hur organiserar vi staden? – samtal med Andreas Schönström

Hur kan vi frigöra oss från privatbilismen och samtidigt skapa mer frihet och bidra till bättre miljö och klimat? Med avstamp i beslutet att bygga bort biltrafiken på Södra Förstadsgatan diskuterar vi dessa frågor tillsammans med Andreas Schönstöm. Läs mer.

📆 8 oktober: Om framtidens Kirseberg – Segevång

Varför är så många gator uppgrävda i Kirseberg? Hur går planerna med utbyggnaden av Östervärn? Vad händer med biblioteket och är det verkligen klart med en ny skola i området? Vi bjuder in till öppet möte med fokus på planerna för Kirsebergs och Segevångs utveckling. Dessutom får ni möjlighet att dela med er om vilka behov ni ser i vårt område. Under mötet medverkar Andreas Schönströn (S), kommunalråd och tekniska nämndens ordförande samt Sanna Axelsson (S), Fritidsnämndens ordförande. Läs mer.

📆 9 oktober: Afrofobi – strukturell förändring och arbetsmarknaden

Onsdagen den 9 okt bjuder Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa in till en konferens för att uppmärksamma minnesdagen den 9 oktober. Dagen då den sista förslavade afrikanen i svensk ägo blev fri, den 9 oktober år 1847. Den 9 oktober är en dag då vi minns och hedrar alla människor som förslavades under den transatlantiska slavhandeln samtidigt som vi uppmärksammar afrofobin och rasismen i dagens Sverige och vad som krävs för att motverka den. Årets minneskonferens har temat afrofobi då och nu – strukturell förändring och organisering. Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa kommer att bjuda in relevanta föreläsare, myndigheter och organisationer för panelsamtal för konkretiseringar kring temat. Läs mer.

📆 9 oktober: En bra stad för arbetare – samtal med Kim Söderström

Möt Kim Söderström, byggnadsarbetare och ordförande för Byggnads Gävledala tillika en av årets sommarvärdar i P1! Temat är ”En bra stad för arbetare” där Kim delar med sig av sina erfarenheter från 30 år i byggbranschen. Vi bjuder på tilltugg! Läs mer.

📆 10 oktober: Agmall Sarwari om ”Silkesbadet”

Agmall Sarwari skriver om klass, tillhörighet och arbete. ”Silkesbladet” är en berättelse om vilka som trots allt väljer att springa, och varför. Om vilka som givit upp, och vilka samhället givit upp om. Men också om kroppar som bärare av samhällets brutaliteter.Läs mer.

📆 10 oktober: Hotet mot demokratin och vägar framåt för ett samhälle som håller ihop

Är demokratin verkligen hotad eller är det bara ett politiskt slagord som används i debatten? Hur påverkas folkbildningen i Sverige av regeringens politik? Och vilka är vägarna framåt för alla krafter som vill se ett samhälle som håller ihop?Läs mer.

📆 14 oktober: Morgan Johansson om den svenska utrikespolitiken

Den 14 oktober bjuder Malmö S-Studenter in till en högaktuell föreläsning med Morgan Johansson, där han kommer att tala om det utrikespolitiska läget och Sveriges roll i det internationella samfundet. Läs mer.

📆 15 oktober: Röster i rörelse: Vad konsten vet om demokratin

Maria Lantz är konstnär och baserar sina arbeten i bild- och textbaserade verk. 2012-23 var Maria rektor vid Konstfack i Stockholm. Idag är hon professor i konst på Malmö Universitet. Maria har gjort flera forskningsprojekt om ”informella städer”. Boken Dharavi: Documenting Informalities är ett av resultaten, en bok gjord av konstnärer tillsammans med människor som bor och arbetar i ett av Asiens största slumkvarter. Läs mer.<

📆 22 oktober: Filmvisning och samtal – Outgrow the system

”Förändra systemet, inte klimatet” är ett vanligt slagord, men vad betyder det egentligen? Vi vill stärka tittarna till att våga ta del i diskussionerna kring ekonomiska modeller och visa på att förändring inte bara är möjlig, utan faktiskt sker just nu, runt omkring oss. Hoppa på tåget och vara en del av förändringen du med! Här möter du de ekonomiska perspektiven som har potential att förändra världen i grunden. Läs mer.

📆 24 oktober: 100 år av HBTQ på vita duken

Lazze Walldov lämnar denna gång teatervärlden för att istället sprida vita dukens magi. Med hjälp av sin och makens stora filmsamling, kommer han nu att visa och kommentera massor av skrämmande, roliga, tragiska och värmande filmscener. Läs mer.

📆 21 november: Ali Alabdallah om ”Att älska knäckebröd”

I sin senaste bok ”Att älska knäckebröd” utforskar han inte bara kulturkrockar och identitet, utan tar också med läsaren på en resa som både berikar och utmanar perspektiv, med inblickar i det svenska samhället och fokus på demokrati, välfärd och människors lika värde. Läs mer. 

Dela artikeln