Till sidans huvudinnehåll

Gratis föreläsningar i vår

Vi arrangerar föreläsningar hela våren. Kom och lyssna på spännande författare och folkbildare. Det är helt gratis och öppet för alla!

Publicerad 2024-12-18

📆 17 januari: Pierre Schori – poeten och socialisten som förutsåg Trumpismen

I en värld som blir allt mer lik George Orwells 1984 når idag krigens offer i Ukraina och Palestina, Myanmar och Sudan makabra höjder. Samtidigt splittras världens mäktigaste nation av en stegrande politisk och social kris. Aldrig tidigare har den amerikanska drömmen varit så nära en mardröm.  Med utgångspunkt i boken” Slummen får sin hämnd” om den svenskättade poeten och politikern Carl Sandburg diskuterar Pierre Schori den amerikanska drömmen och den hotade demokratin i världen, samt vad Trump betyder för Sverige. ABF-huset, 17 januari kl. 17.00-19.00. Läs mer här.

📆 23 januari: Jesper Bengtsson och Tuva Söderberg om hotet mot civilsamhället

Organisationer och föreningar upplever en ökad press i Sverige. Sänkta bidrag, skärpt styrning och ökad misstro från politiskt håll. Varför krymper civilsamhällets utrymme? Och hur blev liberaler och konservativa plötsligt motståndare till det civila samhället? Jesper Bengtsson och Tuva Söderberg talar om dessa frågor med utgångspunkt i sin bok ”Det krympande rummet – hotet mot civilsamhället”. ABF-huset, 23 januari kl. 18.00-19.30. Läs mer här.

📆 27 januari: Förintelsens minnesdag

Minnesdagen i Malmö arrangeras på Malmö stadsbibliotek. Flera föreningar och organisationer står bakom denna heldag som innehåller föreläsningar, teater och musik. Malmö stadsbibliotek, 27 januari kl. 14.00-17.00. Läs mer här.

📆 11 februari: Simon Ferner om rasistiskt våld och projektet Arkiv S

Välkomna till samtal med konstnären Simon Ferner om det rasistiska våldet i Sverige under 1990-talet. Simon Ferners konst har bortglömda och dolda delar av vår gemensamma historia i fokus. Genom research i arkiv, bibliotek och museisamlingar sammankopplar och kartlägger Ferner outforskade berättelser tillsammans med platserna för våldet. I hans verk ställs frågor om hur dessa platser bär spår av sin historia och vilka spår som finns kvar idag. Han driver sedan 2020 Arkiv S där han samlar berättelser om det rasistiska våldet i Sverige. Glokala folkhögskolan, kl. 18.00.

📆 13 februari: Andreas Cervenka om ”Fuskbygget: så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen”

Tillgång på bostäder är en av de viktigaste förutsättningarna för både ekonomisk tillväxt och individuell livskvalitet. Ändå tycks utbudet på bostäder aldrig matcha efterfrågan, och för varje decennium ökar hushållens skuldsättning till nya rekordnivåer, bara för att vi ska kunna ha någonstans att bo. Vinsterna, inte minst för dem som lånar ut pengarna, är enorma. Men det är också riskerna, både för individen och för samhället. Hur blev det egentligen så här? Hur kan ett av människans mest grundläggande behov, tak över huvudet, förvandlas till ett finansiellt bombbälte på samhällskroppen? I Fuskbygget granskar Andreas Cervenka på sitt omisskännliga och underhållande sätt en ekonomi som står på allt lösare grund. OBS! På Biograf Panora, 13 februari kl. 18.00-19.30. 

📆 25 februari: Är Möllevången på väg att gentrifieras?

Är det så att rikare personer börjat flytta in på Möllevången, och att arbetarklassen flyttar ut? Hur mycket har området egentligen förändrats – och vad innebär det i så fall? Kan och borde vi göra något åt det? Carina Listerborn, professor vid Institutionen för Urbana Studier på Malmö universitet som har forskat kring förändringsprocesser i städer, reder ut begreppen för oss. Kanske har hon inte alla svar, men förhoppningsvis lämnar hon oss med smartare frågor. ABF-huset, kl. 18.00-21.00.

📆 1 mars: Feministisk festival på STPLN!

Feministisk festival 2025 är här under slogan klimaträttvisa och feminism! Vi kommer i år samarbeta med flera olika aktörer och aktivister som på olika sätt arbetar för klimatet, klimaträttvisa och feminism. Vilket kommer utmynna i ett fullspäckat program under hela 1:a Mars. Så kom och tagga till inför internationella kvinnodagen med oss! Lär dig något nytt, inspireras och lär känna Malmös aktivister och organisationer!
Vi kommer även ha en konst-och hantverksmarknad i huset. STPLN, 1 mars kl. 11.30-20.00. 

📆 5 mars: Lisa Pelling om klimatet och omställningen

Lisa Pelling föreläser om sina cirka 200 samtal med människor från småorter och landsbygden, ofta föremål för debatt men sällan hörda. De bor i områden med knappa ekonomiska resurser men rika på naturtillgångar och erfarenheter av omvälvande förändringar, som omställningar från bruksorter till turistorter. Nu står dessa bygder inför klimatomställningen. Hur kan deras erfarenheter tas tillvara och omställningen uppfattas som rättvis? ABF-huset, 5 mars kl. 18.00-19.30. 

📆 11 mars: I dessa tider, passionerad läsning! Texter om litteratur, kritik och känslor

Kom och ta en pizza och delta i ett samtal om passionerad läsning. Magnus Persson, som under lång tid forskat om människors engagemang kring litteraturläsning, inleder kvällen som utmynnar i en gemensam läsaktivitet. Magnus är professor i Litteraturvetenskap med didaktisk inriktning vid Malmö universitet, litteraturkritiker i Svenska Dagbladet och aktuell med boken ”Passionerad läsning: Texter om litteratur, kritik och känslor”. Pizzeria Rex, 11 mars kl. 18.00-20.00. Läs mer här.

📆 11 mars: Samtal och film – The Palestine Exception

Välkommen till en visning av den amerikanska dokumentärfilmen ”The Palestine Exception” följt av ett samtal med filmens producent och regissör Jan Haaken, som är på besök i Sverige. ”Filmen lyfter fram professorer och studenter som kräver eldupphör och desinvestering i företag som gör affärer med Israel, samtidigt som de möter hårda motreaktioner från universitetsledningar, media, polis och politiker. Forskare från olika discipliner förklarar vad som står på spel i dessa protester och varför så många unga identifierar sig med den palestinska kampen. Dokumentären utvecklas som en berättelse om universitetscampus som platser för både uppror och förtryck, där personliga och kollektiva historier oväntat möts.” ABF-huset, 13 mars kl. 18.00-20.00. Läs mer här.

📆 15 mars: En ny finanspolitik för Sverige – med Vilgot Österlund

Nu välkomnar vi till en eftermiddag på ABF där vi diskuterar en ny finanspolitik för Sverige och hur vi bäst rustar samhället för framtidens utmaningar. Eftermiddagen inleds med ett föredrag av Vilgot Österlund, som presenterar tankesmedjan Arena Idés skuggöversyn av det finanspolitiska ramverket. Efter föredraget följer ett panelsamtal om framtidens svenska finanspolitik. ABF-huset, kl. 13.00-15.30. Läs mer här.

📆 19 mars: Från flygskam till tågskryt

Susanna Elfors driver Sveriges, och kanske Europas största tågcommunity, Tågsemestergruppen på Facebook med över 270 000 medlemmar. I denna föreläsning berättar hon hur man kan resa hållbart på semestern med tåg och ger olika tips på hur man kan tänka och lite olika platser att besöka samt vackra tågrutter. Stadsbiblioteket i Malmö, kl. 18.00-20.15. Läs mer här.

📆 25 mars: Henrik Levahn om Storstrejken i Horndal 1909

Kom och lyssna på Henrik Levahn från bandet Horndal om hans nya bok Head Hammer man. Boken utgår ifrån Storstrejken i Horndal 1909, där fackföreningskämpen Alrik Andersson kämpade för arbetarnas rättigheter. ABF-huset, 25 mars kl. 18.00-19.30. Läs mer här.

📆 31 mars: Cecilia Hansson om konst och politik i Centraleuropa

Cecilia Hansson är en prisad författare, journalist och översättare. Hennes bok Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa tar läsaren med på en resa genom en region där frågor om frihet, motstånd och censur står i fokus. Genom samtal med några av Europas mest framstående intellektuella undersöker hon inte bara konstens villkor, utan även dess betydelse för samhällsutvecklingen och konstnärens möjlighet att påverka det offentliga samtalet. ABF-huset, 31 mars kl. 18.00-19.30. 

📆 23 april: Festens evangelium

Hur ska vi hitta trovärdiga källor till hopp i en allt mörkare samtid? I Lukasevangeliet bjuder Jesus in till fest. Finns här en nyckel till en förnyad framtidstro? Föredrag med Patrik Hagman utifrån hans bok “Riket inom räckhåll”. Patrik är teolog, skribent och författare. Hyllie Folkhögskola, kl. 18.00.

Fylls på!

Dela artikeln