Till sidans huvudinnehåll

Vita Rosen

Projektet har sin utgångspunkt i rådande lagstiftning, nationella riktlinjer och evidensbaserad forskning. Med rätt stöd i rätt tid och med rätt profession/kompetens kan vi vända negativa spiraler och nå positiva resultat. Samverkan är helt avgörande om vi ska lyckas, för och tillsammans med barnen!

Vilken målgrupp vänder sig projektet till? 

Barn i årskurs förskoleklass till och med årskurs 6 med en NPF-diagnos och/eller som har svårigheter att delta och prestera i skola och/eller har svårigheter att fungera i hemmamiljö och/eller i sociala sammanhang.

Vad ska projektet göra?

Projektet ska utveckla en aktivitets- och samverkansmodell med aktiviteter och anpassningar mot lokala förutsättningar som råder inom en ort/kommun. Modellen utgår ifrån ett NPF-perspektiv där barnets behov står i centrum. 

Vad är viktigt för att vi ska lyckas?

Centralt för att lyckas med arbetet är vilja till samverkan mellan målgruppen, barnet, föräldrarna och offentliga samverkansparter så som skola, socialtjänst och hälso- & sjukvård.

Vilka metoder ska projektet tillämpa?

Projektet lyfter in evidensbaserad kunskap och anpassar den utifrån de specifika förutsättningar som råder i det enskilda sammanhanget. Projektet ska tillföra, tillämpa och på ett klokt sätt organisera den kunskap redan finns att tillgå, med stöd av lagstiftning och nationella riktlinjer, exempel:  Nationella riktlinjer 2024: Adhd och autism (socialstyrelsen.se).

Varför behövs ett utvecklingsprojekt?

Samverkan mellan barn, föräldrar, skola, kommun och region fungerar inte tillfredsställande för barn inom målgruppen vilket yttrar sig främst genom barnets agerande i skol- och hemmamiljö.

Arbete sker i dag i respektive roll och/eller organisation vilket lämnar ett ouppfyllt behov vad gäller samsyn och samverkan för barnet. Projektet syftar till att samordna arbetet och parterna utifrån ett oberoende perspektiv och med målgruppen i centrum.

Vad är syftet?

Syftet är lika förutsättningar för alla barn att lyckas. Att kunna känna social tillit, tillhörighet och trygghet.

Syftet är även att minska antalet barn som behöver söka hälso- & sjukvård genom att istället tillföra tidiga och samordnade insatser. 

Hur många personer ur målgruppen kommer att delta i projektet?

År 1 barn 10-15 barn (+ 20-30 föräldrar)
År 2-3 barn 20-30 personer (+föräldragrupp 40-60 personer)