Hoppa till huvudinnehåll

Folkbildning mot afrofobi

Hur bekämpar vi rasism, diskriminering och hatbrott mot svarta personer även när frågan är i medieskugga? På den här sidan hittar du tips på hur du kan använda folkbildning i ett långsiktigt arbete mot afrofobi.

Vad är afrofobi?

  • Afrofobi är ett samlingsbegrepp för rasism, diskriminering och hatbrott mot afrikaner och människor av afrikansk härkomst.
  • Afrofobi bygger på rasistiska föreställningar och idéer av att se och behandla afrikaner och människor av afrikansk härkomst som mindervärdiga.
  • Liksom andra rasistiska föreställningar och beteenden har afrofobin djupa historiska rötter i Sverige. Det återspeglar sig i grundlösa antaganden om att vissa grupper är biologiskt och/eller kulturellt överlägsna/underlägsna andra.

Källa: Forum för levande historia (extern länk)

Studiecirkel: Afrofobi igår och idag

Afrofobi igår och idag är en studiecirkel som utmanar svensk ojämlikhet så som den ser ut idag. ABF och vår samarbetsorganisation Afrosvenskarnas riksorganisation (ASR) har samarbetat kring utformningen av denna studiecirkel som bygger på studiematerialet Afrofobi igår och idag som ASR har tagit fram.

Rapport: Afrofobi

Rapporten Afrofobi gavs ut av Mångkulturellt centrum 2014 och beställdes av den dåvarande regeringen (Reinfeldt I). Denna rapport har spelat en betydande roll för att etablera afrofobibegreppet inom svensk politik och allmänhet.

Ladda ner rapporten som PDF på Mångkulturellt centrums hemsida (extern länk)

Handbok: Vit, svart eller brun

Vit, svart eller brun - Handbok om aktiva åtgärder kopplat till hudfärg gavs ut av Länsstyrelsen i Stockholm 2019. Handboken är en hjälp för individer och organisationer som är beredda att leva upp till lagen genom att arbeta inkluderande kring hudfärg.

Ladda ner handboken som PDF på Länsstyrelsen i Stockholms hemsida (extern länk)

Om ABF

ABF står för Arbetarnas Bildningsförbund. Tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer kämpar vi dagligen för ett mer jämlikt och solidariskt samhälle. Vi är övertygade om att vi tillsammans, genom folkbildning och organisering, kan göra en annan värld möjlig.