Hoppa till huvudinnehåll

”Högern har visat överraskande stor respekt för klassprojektet”

Publicerad

Lördag den 25 augusti avslutar tankesmedjan Katalys sin jätteutredning ”Klass i Sverige” på ABF-huset i Stockholm. Målet med den har varit att analysera och belysa det moderna klassamhället. –Nu rundar vi av det här, men arbetet med att återinföra klassanalysen i svensk politik har bara börjat, säger Daniel Suhonen, chef på Katalys.

”Klass i Sverige” har bestått av 20 rapporter som belyser klassfrågan från olika håll. Alltifrån förmögenhetstrukturer till arbetarklassens frånvaro i media. Med tillhörande seminarier på ABF-huset i Stockholm, intervjuer och debattinlägg börjar klassperspektivet nu återkomma i den offentliga debatten. Enligt Suhonen har mottagandet varit stort.

Var det något som överraskade?

– Det märks att det funnits en stark efterfrågan på diskussioner om klass och det svenska klassamhället. Det hade vi nog en föraning om. Det som förvånat mig lite är att responsen varit så positiv även från borgerliga debattörer. Man har intresserat sig och haft en stor respekt för ämnet.

Finns det någon ljusglimt för arbetarrörelsen trots läget?

– Det gör det absolut. Det är lätt att fastna i negativa tankar när man ser alla mörka moln i form av Sverigedemokraterna och en eventuell högerregering, men solen finns ju där bakom. Jag var nyligen i Sandviken och höll föredrag inför 100 åhörare. Med Stockholmsmått mätt är det över 2000 personer. Arbetarklassen är i majoritet och det finns ett stort stöd för det solidariska samhället. Vi måste bara förstå att så länge inte vi kommer med några bra svar kommer högernationalismen att växa, menar Suhonen.

Vad behöver arbetarrörelsen göra framöver?

– Närmsta veckorna måste vi göra allt vi kan för att visa på skillnaderna mellan en borgerlig regering och en socialdemokratisk regering. På lång sikt måste vi våga se sanningen i vitögat och erkänna att vi har misslyckats. Vi har låtit bli att göra något åt problemen som följt borgarnas politik och med det förlorat vårt förtroende. Att få tillbaka det blir en lång resa, men det är absolut inte nattsvart, avslutar Suhonen.

”Klass i Sverige” knyts ihop med en heldagskonferens på ABF-huset i Stockholm, lördag den 25 augusti. Läs mer om biljetter, schema och program här.