Hoppa till huvudinnehåll

Så här ser Socialdemokraternas nya kulturpolitik ut

Publicerad

Vi är på plats under Folk och Kultur i Eskilstuna. ABFs Peter Gustavsson har intervjuat Bo Bernhardsson och Gunilla Carlsson som ska ta fram Socialdemokraternas nya kulturpolitiska program. ABF ser gärna att ojämlika kulturmönster bryts upp och att kulturen görs tillgänglig för fler. Verkar Socialdemokraterna ha lyssnat?

Peter: Varför tar Socialdemokraterna fram ett nytt kulturpolitiskt program?

Bo: Vi har ett kongressbeslut på att ta fram detta. Vi har kort tid på oss. Beslutet ska tas av det verkställande utskottet den sjätte april. Det är vår deadline.

Peter: Hur jobbar ni med programmet?

Gunilla: Vi har bjudit in olika fria debattörer och forskare för att lyssna in vad de tycker. Vi har också haft samtal med olika organisationer som finns inom kultursektorn. Dessutom har vi även en Facebooksida där allmänheten kan komma med inspel. Det har varit viktigt för oss att lyssna in.

Peter: Vilken är den viktigaste frågan för socialdemokratisk kulturpolitik?

Gunilla: Tillgänglighet. Hur gör vi kultur tillgängligt för hela landet? En sak är att kunna ta del av kultur men hur får fler möjlighet att själva vara med och skapa kultur?

Bo: Jag hade svarat ungefär likadant. Det gäller att få de som står utanför, de som idag inte själva deltar och skapar kultur, att börja delta. Det är den viktigaste frågan för ett socialdemokratiskt kulturprogram.

Peter: Vilken fråga kan få genomslag även utanför kultursektorn?

Gunilla: Vissa brukar säga att det inte finns så mycket konfliktfrågor inom kulturpolitiken. Det kanske är möjligt att det är så. Men det finns väldigt tydliga skillnader ändå. Skillnaderna handlar bland annat om just tillgänglighet till kultur. Varför är borgerligheten hela tiden mot det som gör att fler människor får tillgång till kultur? Ska kulturen bara finnas till för en liten grupp? Den förra kulturministern, Moderaternas Lena Adelsohn Liljeroth, sa att den största kulturpolitiska reformen var ett jobbskatteavdrag. Alltså, det är så långt ifrån socialdemokratiskt kulturpolitik man kan komma.