Hoppa till huvudinnehåll

”Nördar är vetgiriga men saknar ibland sociala sammanhang”

Publicerad

Nördkulturen växer i Sverige. Det senaste året har ABF skapat fler mötesplatser för unga människor som vill utveckla sina specialintressen, säger Herman Geijer, som samordnar arbetet med nördkultur inom ABF.

Den senaste definitionen av ”nörd” i Svenska Akademiens ordlista, SAOL, lyder ”person som har ett stort specialintresse och därför kan uppfattas som något enkelspårig”. En klar förbättring jämfört med den tidigare beskrivningen: ”enkelspårig och löjeväckande person, tönt”. Inom ABF hade nördkulturen en given plats redan innan nörden förvandlades från tönt till specialintresserad.

– Nördarna är vetgiriga men saknar ibland sociala sammanhang. ABF har en viktig uppgift att fylla genom att koppla ihop människor med specialintressen, säger Herman Geijer, nationell samordnare för musik och nördkultur på ABF.

Ett växande område är cosplay (av costume play) som går ut på att deltagarna klär ut sig till en fiktiv rollfigur från någon film eller dataspel och genomför en form av performance.

– Det finns många folkbildande delar i cosplaykulturen. Bakom kostymer, mask och smink ligger ofta ett enormt hantverk – från metall-, läder- och syslöjd till skulptur och modern teknik med lysdioder och 3D-skrivare. I rollspel får deltagarna chansen att utveckla sina färdigheter. ABF ser också till att spelledare kan träffas och skapa berättelser tillsammans, ett slags författarskap som går ut på att hitta på nya världar, säger Herman Geijer.

Under 2017 har ABF fortsatt sitt samarbete med NärCon i Linköping som inleddes 2015. NärCon är ett spel- och cosplaykonvent som pågår i tre till fyra dagar och blivit en viktig mötesplats för tusentals ungdomar. Förutom dataspel, kortspel och rollspel arrangeras turneringar i e-sport och SM i cosplay.

Liksom tidigare år har ABF varit delaktig i föreläsningar, workshops, performance och dataspelsprogrammering. Halland, Jönköping, Gävleborg och Skaraborg är de ABF-distrikt som haft flest aktiviteter inom e-sport under året.

– Arbetet med e-sport som inleddes 2012 har börjat blomma ut och tagit fart under 2017. Själva sportdelen kan vi ju inte jobba med men här finns också en kulturdel som är helt ny – något som varken är lek eller sport. Det kan till exempel handla om gruppdynamik för att hjälpa lagen att fungera smidigt under tävling, digital konst och streaming. En annan uppgift för ABF är att lära unga killar om jämställdhet och stödja kvinnor och transpersoner i deras utövande, säger Herman Geijer.

Bild: Cosplay SM 2018 i Linköping

ORDLISTA

COSPLAY: av ”costume play” Deltagarna klär ut sig till en figur från en film eller ett dataspel och genomför en form av performance. 

NÖRD: Enligt svenska akademiens ordlista ”Person som har ett stort specialintresse och därför kan uppfattas som något enkelspårig.”

NÄRCON: Konvent i Linköping med tv-spel, cosplaytävlingar, internationella butiker, lekar, anime, k-pop, manga, j-fashion, rollspel, paneler, brädspel och annat nördigt. I anslutning arrangeras även SM i cosplay. NärCon Sommar 2018 pågår 26-29 juli vid Linköpings universitet.