Hoppa till huvudinnehåll

Zombieexpertens bästa tips: ”Bli kompis med din granne”

Publicerad

Nu är krisberedskapsveckan igång. De flesta ser troligtvis igenspikade fönster och konservburkar framför sig när de tänker på katastrofföreberedelser. Att lära känna sina grannar är dock mer effektivt, säger zombieöverlevnadsexperten och ABF-medarbetaren Herman Geijer.

Krisberedskapsveckan är en kampanj från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Syftet med veckan är att fler ska veta hur de kan förbereda sig för att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid. I händelse av exempelvis extremt väder, it-attacker eller militära konflikter.

Hur förbereder man sig då bäst för en kris?

– Det krävs inte hundratals liter vatten i källaren eller en ton konserver för att ha goda chanser att klara sig. Det viktigaste är kunskap, att kunna hålla huvudet kallt och att vi har människor att vända oss till, säger Herman Geijer.

Herman Geijer arbetar till vardags som nationell samordnare på ABFs förbundsexpedition men är också zombieöverlevnadsexpert. Han har skrivit de uppmärksammade böckerna Zombieöverlevnad: din guide till apokalypsen och Överlev katastrofen: tolv sätt att förbereda dig. Geijer har även, för ABFs räkning, tillsammans med Civilförsvarsförbundet tagit fram studiematerialet ”Boken om hemberedskap – bli bättre förberedd” med korta avsnitt och enkla tips på hur du klarar dig vid olika typer av kriser.

– Att arbeta tillsammans i exempelvis studiecirkelform med grannar i beredskapsfrågor är mitt bästa tips. Dom sociala bitarna är nämligen jätteviktiga vid en katastrof. Det visar den forskning som finns, avslutar Herman Geijer.

Foto: Jan-Åke Eriksson, Ordfront

Se Herman Geijer kommentera MSB:s nya broschyr "Om krisen eller kriget kommer" som släpps i samband med Krisberedskapsveckan (SVT).