Hoppa till huvudinnehåll

Häktet i Örebro prisas för sitt bibliotek

Publicerad

Biblioteket på häktet i Örebro har utsetts till årets arbetsplatsbibliotek. Priset delas ut av ABF och LO-förbunden med motiveringen att biblioteket lyckats peppa såväl intagna som personal att läsa.

– Utmärkelsen är ett gott betyg på att vi har lyckats göra ett ganska nedgånget bibliotek mycket finare med ett boksortiment som bara blir bredare med tiden. Det har kommit att bli ett rofyllt rum som är uppskattat av både personal och intagna, säger Elisabeth Johansson, kriminalvårdare på häktet i Örebro.

Häktet i Örebro får priset för att de har lyckats peppa såväl intagna som personal att läsa. Något som utvecklar ordförståelsen och lägger grunden för många goda samtal bland människor som oftast har en kort utbildningsbakgrund.

– ABF arbetar varje dag för att människor ska få tillgång till språket oavsett hur många böcker det stod i bokhyllan under uppväxten. Arbetsplatsbibliotek spelar en viktig roll för att stimulera läslust i vardagen, säger Robert Aslan, facklig-politiskt ansvarig på ABF.

Priset tillkännages och delas ut onsdagen den 21 mars klockan 13.00 på Runö Folkhögskola & Utvecklingscentrum i Åkersberga. Prisutdelare är Sveriges läsambassadör Johan Anderblad som bland annat är känd från barnprogrammet Bolibompa. Biblioteket får en vinstsumma om 10 000 kronor att köpa böcker för samt ett författarbesök värt 10 000 kronor.

Bildmontage: Prisutdelare Johan Anderblad och Tina Nilsen från Häktet i Örebro. Pressbild från Kriminalvården.