Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges största ukuleleorkester började som en cirkel på ABF

Publicerad

Från en liten studiecirkel på ABF i Sundsvall till medverkan i TV4:s ”Talang” och uppträdande i tysk tv. Onsdag kväll sänds ett reportage om Sveriges största ukuleleorkester i SVT:s program Go'kväll.

Onsdag kväll strax efter 18.45 sänds ett längre reportage om Tobbes Ukuleleorkester i SVT:s program Go'kväll. Resan började dock redan för tolv år hos ABF i Sundsvall.

– I början kom bara fem personer till den första studiecirkeln. Men de som kom tyckte det var så himla roligt att ordet snabbt spred sig till andra. Två år efter första cirkeln hade det växt till en hel orkester. Till slut fick vi till och med sätta en gräns, det gick inte att hantera annars, säger Torbjörn Jonsson, grundare och orkesterledare.

Idag är det över 60 personer som spelar ukulele och sjunger i orkestern. Under de tio åren som gått sedan grundandet har de bland annat hunnit uppträda på TV4:s ”Talang” men också utomlands i exempelvis Finland och Tyskland. Studiecirklarna hos ABF i Sundsvall har dessutom fortsatt att växa i popularitet och har idag cirka 100 deltagare.

– Det är vår starka gemenskap som gjort att vi har växt. I vanliga körer delas man upp och det gör att baserna går ut och tar en öl bara dom och tenorerna likaså. Hos oss samlas vi allihop tillsammans och delar på glädjen, säger Torbjörn Jonsson.

Något som överraskat Torbjörn är att nästan alla blivit kvar i orkestern. Enligt honom är det få som slutar. Om de rest iväg eller varit borta ett tag kommer de alltid tillbaka.

– Jag får ständigt höra att det här det roligaste dom har varit med om. Personer som aldrig har stått på scen har fått göra just det. Jag har fått se hur människor vuxit framför scener och tv-kameror. Jag hoppas fler runt om i landet ska få möjlighet att känna samma gemenskap och glädje, säger Torbjörn Jonsson.

I bild: Medlemmarna i Tobbes Ukuleleorkester i matchande ljusblåa tröjor.

Följ Tobbes Ukuleleorkester på Facebook.