Hoppa till huvudinnehåll

Aktivism fungerar – men hur?

Publicerad

Ungas aktivism gör skillnad. Fråga bara Ida Östensson och organisationen ”Fatta!” som länge drev på för den samtyckeslagstiftning vi har idag. Men hur går det till? Och hur får man makthavarna att lyssna? Det ska Östensson diskutera i ett samtal i ABF:s monter under Bokmässan. Vi har tagit tempen med tre snabba frågor.

Vad i samhället oroar dig mest just nu, och varför?

Den normaliserade rasismen, att så många vill rösta på ett rasistiskt parti. Men även att vår regering inte förbjuder rasistisk organisering. Att nazister, som inskränker och vill störta demokratin, kan använda demokratin för att sprida hat och hota och tysta grupper... samtidigt som så många är så tysta och lever på med sina vanliga liv. Den tysta massan är nog den som frustrerar mig mest. Trots att vi vet vad denna normalisering leder till i förlängningen.  

Vad gör du eller vad skulle du vilja göra för att förändra det?

Jag sprider kunskap och folkbildar. Bland annat genom Make Equals kampanj #ochjagprotesterade där vi jobbar för att få till ett förbud av rasistisk organisering. 

Kan du berätta om när du senast kände hopp?

Oj, lite bristvara nu om jag ska vara ärlig. Lever just nu i en bäbisbubbla och min lilla bäbis ger mig såklart hopp varje dag. Jag kunde tyvärr inte vara i Almedalen i år på grund av nazisterna och att jag var höggravid men att följa mina vänners flöde med allt motstånd med bland annat #ochjagprotesterade - manifestationen och kärleksparaden gav mig hopp! 


Ida Östensson är grundare av stiftelsen Make Equal som jobbar med praktiskt jämställdhetsarbete. Hon är också en av initiativtagarna till Fatta-rörelsen, som kämpar mot sexuellt våld och för en samtyckeslagstiftning. Ida har fått en rad utmärkelser för sitt arbete och deltar i ett panelsamtal om ungas aktivism, i ABF:s monter på Bokmässan.