Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Arnstad: ”ABF tillhör Sveriges demokratiska ryggrad”

Publicerad

För att lyckas skydda minoriteters rättigheter måste vi stoppa den globala auktoritära utveckling som pågår. För detta behövs kraftfulla gräsrotsrörelser och organisering men också en medvetenhet om vad demokrati faktiskt betyder. Det säger historiken och författaren Henrik Arnstad, aktuell med boken ”Hatade demokrati: De inkluderande rörelsernas ideologi och historia”.

Vad oroar dig mest just nu?

– Det pågår en global antidemokratisk och auktoritär utveckling. Mängden demokrati minskar. I Sverige, Europa och världen. Människor delar allt mer in varandra i ”vi” och ”dem”. Alla människors lika värde har blivit en sliten klyscha, men vi har glömt ordens betydelse. Precis som vi glömt vad demokrati är. Därför har jag arbetat i sex år med att skriva en bok, som i grunden förklarar demokratins ideologi och idévärld.

Vad kan vi göra för att förändra det?

– Det krävs kraftfulla gräsrotsrörelser, organisering och ideologisk demokratisk medvetenhet. Vi måste veta vad vi strävar mot. Vi måste formulera vår idé om ”det goda samhället”, där alla människor inkluderas jämlikt i beslutsprocesserna. Där utsatta minoriteter respekteras (i Sverige exempelvis alla svenskar som är muslimer). Som Joe Hill sade: ”Sörj inte - organisera er!”

När känner du hopp?

– Varje gång jag träffar demokratiska, fina och goda människor som försöker göra något. Inte minst inom ABF. ABF tillhör Sveriges demokratiska ryggrad. Samtalet, folkbildningen, respekten. Civilsamhälleliga organisationer som ABF utgör demokratins livsluft.

Henrik Arnstad är historiker, vetenskapsjournalist och författare. Han är aktuell med boken ”Hatade demokrati: De inkluderande rörelsernas ideologi och historia”. Henrik Arnstad ska medverka i ett samtal kring hur vi stoppar Sverigedemokraternas inflytande över kultur- och folkbildningspolitiken i ett samtal i ABFs monter under Bokmässan.

Foto: Norstedts/Hanna K. Neikter