Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt möte mot afrofobi i ABF-huset

Publicerad

Vakt som tryckte ned gravid, svart kvinna spred även rasism på Flashback avslöjar DN. Nu mobiliserar ett stort antal afrosvenska organisationer mot afrofobi. Med avstamp i ett stormöte i ABF-huset ska frågan sättas högst upp på den politiska agendan.

Händelsen i slutet av januari där ordningsvakter hårdhänt tryckte ner en gravid, svart kvinna med magen nedåt mot en bänk på Hötorgets tunnelbanestation blev en nationell nyhet. På sociala medier debatterades det flitigt huruvida ingripandet skulle vara grundat i rasism.

Nu kan Dagens Nyheter (DN) avslöja att ett konto på Flashback som kan kopplas till en av väktarna har använts för att skriva inlägg med rasistiskt innehåll under flera års tid. Dessa händelser sätter strålkastarljuset på det växande problemet med afrofobi.

I fjol fick Sverige svidande kritik från FN i en rapport från FN:s rasdiskrimineringskommitté för ett stort antal hatbrott och rasistiskt våld särskilt riktat mot afrosvenskar.

– Vi känner oro för diskriminering av afrosvenskar och personer med afrikanskt ursprung. De utsätts för hatbrott, hets mot folkgrupp och rasistiska skildringar i medierna. De är också föremål för rasistisk profilering, segregation på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, skriver FN-experterna i rapporten.

ABFs samarbetsorganisation Afrosvenskarnas riksorganisation (tidigare Afrosvenskarnas riksförbund) är en av initiativtagarna till stormötet mot afrofobi i ABF-huset, som äger rum den 27 april. Enligt Kitimbwa Sabuni, talesperson för organisationen, riktar sig mötet till svenska politiker:

– Visst har vi genom vårt påtryckningsarbete kommit så långt att afrofobi nu används som begrepp och att statsminister Stefan Löfvén nämnde det i en regeringsförklaring. Men prat är en sak och konkret politik något annat.

Enligt Kitimbwa Sabuni behöver politikerna ta frågan på större allvar. För att detta ska ske behövs folkbildning och organisering men även att folkrörelser förnyar och breddar sin syn på antirasism. Det är en av anledningarna till att man har valt att samarbeta med ABF i den här satsningen:

– Vi uppfattar ABF som en nyfiken organisation som är beredd att vara solidarisk på riktigt genom att lyssna på grupper som utsätts för rasism och stödja oss i kampen för social rättvisa istället för att hålla fast vid en förlegad idé om antirasism som enbart en kamp mot människor med odemokratiska idéer.

Foto: Privat (skärmdump)