Hoppa till huvudinnehåll

Ny podcast om juridik och politik

Publicerad

Hur kan juridiken användas för progressiv samhällsförändring? Det är en av frågeställningarna i den nya podcasten "Vem har rätt". Programledare är juristerna Fatima Osman och Joanna Herskovits.

– Det är tydligt att det finns en skillnad mellan att ha rätt och att få rätt i Sverige idag. I den här podden vill vi undersöka det glappet och vi tror på den organiserande kraften av folkbildning, säger Fatima Osman.

I varje avsnitt bjuder podden in gäster som arbetar med eller berörs av det aktuella temat. I det första ställer de sig frågan: Vad är rörelsejuridik? I det andra avsnittet har de besök av två gäster och diskuterar för- och nackdelar med att förbjuda rasistiska organisationer. I det tredje avsnittet fördjupar de sig i etnisk profilering.

– Under våren har vi arrangerat en studiecirkel och en föreläsningsserie om rörelsejuridik och där märktes ett stort behov av att tillsammans diskutera den här typen av frågor, kopplingen mellan juridik och makt, säger Joanna Herskovits.

Fatima Osman läser juristprogrammet vid Stockholms universitet och jobbar på Antidiskrimineringsbyrån samt Åklagarmyndigheten. Joanna Herskovits är nyexaminerad jurist specialiserad på våld i nära relationer.

Både Fatima Osman och Joanna Herskovits har gått Akademin för rörelsejurister, en utbildning för jurister och juridikintresserade som vill använda juridiken för samhällsförändring. Utbildningen drivs av Arena Idé, ABF och Hyresgästföreningen.

Avsändare av podden är studieförbundet ABF och tankesmedjan Arena Idé. Vem har rätt finns på Soundcloud, Spotify och Podcaster