Hoppa till huvudinnehåll

Dövblinda Torbjörn ska cykla genom hela Sverige

Publicerad

Torbjörn Svensson ska cykla 240 mil från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder. Utan att varken kunna se eller höra. Tillsammans med ABF vill han folkbilda om dövblindas utsatthet i Sverige.

Torbjörn har tidigare paddlat kajak från Helsingborg över sundet till Danmark samt cyklat Vätternrundan. Nu ska han iväg på sitt största äventyr: en cykelresa på 240 mil. Torbjörn startar den 15 augusti i Treriksröset, längst upp i norr, och den 4 september planerar han vara framme i Smygehuk, längst ner i söder.

Precis som med tidigare utmaningar gör han detta främst för att upplysa allmänheten om dövblindas utsatthet i Sverige. Torbjörn anser att det är svårt för dövblinda att få den hjälp de behöver.

– Syftet med hela den här grejen är att visa på allas lika värde. Vår grupp har det svårt i dag och jag vill lyfta frågan, säger Torbjörn Svensson i en intervju med lokaltidningen i Helsingborg.

Mellan 18 augusti och 3 september kommer ABF och vår medlemsorganisation Förbundet Sveriges Dövblinda att arrangera evenemang på utvalda orter, där Torbjörn kommer medverka.

Orter med evenemang

Umeå – 20/8

Sundsvall – 23/8

Stockholm – 27/8

Örebro  – 29/8.

Göteborg  – 1/9

Malmö – 3/9

Läs mer på Torbjörns hemsida.

Foto: Privat. I bild: Brodern Fredrik Fexe styr medan dövblinde Torbjörn Svensson växlar under Vätternrundan. I augusti cyklar de 240 mil genom hela Sverige.