Hoppa till huvudinnehåll

Inkomstskillnaderna i Sverige större än någonsin

Publicerad

Inkomstskillnaden mellan en vanlig löntagare och makteliten i samhället är den största någonsin. Det visar LOs årliga genomgång ”Makteliten”. Årsinkomsten för storbolagens vd:ar är i många fall långt mycket högre än vad en arbetare tjänar på en hel livstid.

Maktelitens genomsnittliga inkomster före skatt motsvarade 19,6 industriarbetarlöner 2017, den största skillnaden som uppmätts sedan undersökningens startår.

– Det är oacceptabelt att makteliten fortsätter att dra ifrån. Ökad ojämlikhet göder missnöje och högerpopulism. Det är dags för de rika att inse att ökad ojämlikhet är dåligt för hela samhället, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

År 1950, denna undersöknings första år, var maktelitens genomsnittliga inkomst motsvarande 11,1 industriarbetarlöner. 1980 var skillnaden i inkomster mellan maktelit och industriarbetare som minst, maktelitens genomsnittliga inkomst motsvarade då 4,9 industriarbetarlöner.

Maktelitens relativa inkomster har ökat stadigt de senaste åren: 2014 motsvarade denna grupps genomsnittliga inkomst 18,3 industriarbetarlöner, 2015 motsvarade den 18,7 industriarbetarlöner och 2016 18,8.

Läs hela rapporten "Makteliten – utan markkontakt" på LO:s hemsida (extern länk)

Foto: Frans Van Heerden från Pexels