Hoppa till huvudinnehåll

SD har ingen koll på vad ABF sysslar med

Publicerad

"Länge fanns en enighet över blockgränserna om vikten av en fri och frivillig folkbildning, som inte styrs från staten utan av medlemmar och deltagare i verksamheten. Men i och med Sverigedemokraternas intåg har en annan syn vunnit visst gehör.” Det skriver ABF i en replik till SD i Kvällsposten idag.

Statens syften med stödet till folkbildningen är att stärka demokratin, öka människors möjlighet att påverka sin livssituation, utjämna utbildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet. Länge fanns en enighet över blockgränserna om vikten av en fri och frivillig folkbildning, som inte styrs från staten utan av medlemmar och deltagare i verksamheten. Men i och med Sverigedemokraternas (SD) intåg har en annan syn vunnit visst gehör.

Sedan fjolårets val har SD inte bara varit tungan på vågen som drivit igenom en M-KD-budget i riksdagen, utan också fått politiskt ansvar i ett antal kommuner. Självklart måste de beslut SD-politiker fattar granskas på samma sätt som andra makthavares.
 
ABF finns i alla kommuner i Sverige, och vår verksamhet påverkas redan idag av Sverigedemokraternas syn på kultur och bildning. I det blåbrunt styrda Sölvesborg har var fjärde krona till folkbildningen tagits bort genom ett klubbslag, och Folkets Hus-föreningens anslag har kapats kraftigt. Och i likaledes blåbruna Trelleborg plockade det blåbruna kommunstyret bort varannan folkbildningskrona i årets budget.
 
Aron Emilsson och Louise Erixon (båda SD) skriver att de värnar om folkbildningen, men drar andra slutsatser om behov och prioriteringar. Men i sin budgetreservation i riksdagen skriver partiet att anslag till studieförbund och folkhögskolor går till ”samhällssplittrande, mångkulturalistiska verksamheter” och tar bort mer än 20 procent.
 
Erixon och Emilsson menar vidare att SD i Sölvesborg prioriterat andra frågor före ”studieförbundens matlagningskurser och porslinsmålarkurser”. Det är förvånande att kommunstyrelsens ordförande inte skaffat bättre underlag inför sitt nedskärningsbeslut.
 
Under 2018 genomförde ABF 122 studiecirklar i Sölvesborg. Flera cirklar sker i samverkan med föreningen Solstrålens Värksamhet som hjälper människor med kronisk smärta att komma vidare i livet och ABF är en viktig samarbetspartner till Sveriges största tradjazzfestival Jazz i Hällevik. Senast ABF hade porslinsmålning i Sölvesborg var femton år sedan, och fjolårets två matlagningscirklar riktade sig till äldre män som många gånger står handfallna när partnern blir sjuk eller avlider då de aldrig tidigare lagat mat.
 
Den svenska demokratin firar nu sitt hundraårsjubileum, och ABF föddes ur insikten att demokrati bygger på bildning och organisering. Vi ska finnas där människor lever och verkar för att stärka demokratins självförsvar. Mot högerextremism och för alla människors lika värde.
 
Helén Pettersson
Förbundsordförande ABF
 
Monica Widman Lundmark
Förbundssekreterare ABF

Länk till debattartikeln i Kvällsposten: https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/sd-har-ingen-koll-pa-vad-abf-sysslar-med/