Hoppa till huvudinnehåll

Studieförbunden prisas: "grunden för det svenska musikundret"

Publicerad

Musikmagasinet GAFFA prisar ABFs och de övriga studieförbundens musikverksamhet och lyfter dess betydelse för det svenska musikundret.

– Vi är väldigt tacksamma och inte så lite stolta över detta pris och vill passa på att lyfta de närmare 100 000 musikutövare som varje år spelar med studieförbunden. De samlas i 4 000 replokaler året om och med stöd av 10 000 ideella eldsjälar formar de basen i svenskt musikliv, säger Studieförbundens generalsekreterare David Samuelsson.

Trots att folkbildningens verksamheter möjliggör att fler inkluderas i kulturskapande aktiviteter har de kommunala anslagen till studieförbunden skurits ner med två tredjedelar de senaste 25 åren. Utvecklingen innebär nedmontering av musikverksamheterna och i förlängningen ett undergrävande av den lokala mångfalden i musiklivet.

GAFFAs motivering till Redaktionens Specialpris 2019:

“I en tid när allt starkare grupperingar jobbar emot kultursatsningar påminns man av den grund som det svenska musikundret faktiskt vilar på. Det handlar om att satsa långsiktigt och hållbart, att bidra med lokaler och lösningar, att finnas där som en trygg musikvän och att fånga in ungdomar som lever för att skapa. Alla studieförbund som pumpar nytt blod i Sveriges musikliv förtjänar att synas mer än vad de faktiskt gör. Och med Redaktionens Specialpris vill vi 2019 placera ljuset på alla de som verkar i det dolda för att pusha fram scenens framtid.”

Läs mer om studieförbundens musikverksamhet: "Ny rapport: utan studieförbunden tystnar Sverige"

Läs mer om attacken mot folkbildningen: "Här har SD-attacken mot folkbildningen redan börjat"