Hoppa till huvudinnehåll

HK Scan i Skara har Årets arbetsplatsbibliotek

Publicerad

Biblioteket på livsmedelsföretaget HK Scans anläggning i Skara har utsetts till Årets arbetsplatsbibliotek av ABF och LO-förbunden.

Det har varit en turbulent tid hos oss på sistone. Från att ha varit Sveriges största arbetsplats för livsmedelsarbetare är det bara cirka 150 personer som jobbar kvar idag. Därför har det varit extra skönt med en avskild plats, där man i lugn och ro kan läsa en tidning eller låna med sig en bok, säger Mikael Ringqvist, bokombud och fackligt aktiv i Livs.

Efter samtal med företagsledningen kom man överens om en lokalarbetarna kunde använda under förutsättning att det var den lokala fackklubben som såg till att hålla snyggt och städat. Bokhylla, lässtolar, ett litet bord och läslampa ordnades fram. Böcker, av blandat slag köptes in och skänktes inför en uppstart. Nu har biblioteket varit igång i över två år och har cirka 200 böcker.

De fackligt aktiva på HK Scan i Skara har inspirerat andra arbetsplatser att starta egna bibliotek. Arbetsplatsbibliotek spelar en viktig roll för att stimulera läslust i vardagen och gör att fler människor får tillgång till språket oavsett hur många böcker det råkade stå i bokhyllan under uppväxten, säger Robert Aslan, facklig-politiskt ansvarig på ABF. 

Priset delades ut måndagen den 25 mars klockan 13.00 på Runö folkhögskola. Prisutdelare var Monica Widman-Lundmark, förbundssekreterare på ABF. Biblioteket fick en vinstsumma om 10 000 kronor att köpa böcker för samt ett författarbesök värt 10 000 kronor.