Hoppa till huvudinnehåll

Kristoffer Granath en av vinnarna av Dokumentärfotopriset

Publicerad

Kristoffer Granath, uppmärksammad för sin utställning om nedläggningen av Findusfabriken i Bjuv, är en av vinnarna av Dokumentärfotopriset. Övriga vinnare är Lina Scheynius och Ragnar Axelsson. Priset delas ut den 19 oktober av Arbetets museum i samarbete med bland annat ABF.

Kristoffer Granath får 25 000 kronor för sina bilder av arbetsplatser som försvunnit. Bland annat utställningen "rest in peas" som gav en inblick i Findusfabriken i Bjuv under den sista tiden, innan nedläggningen våren 2017.

Lina Scheynius får 25 000 kronor för sina bilder av kvinnokroppen och den fysiska närheten i en relation. Ragnar Axelsson får 25 000 kronor för sitt breda och långvariga engagemang med att skildra Arktis och dess invånare.

Arbetets museum i Norrköping har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och fotografer som visat ett socialt engagemang.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, ABF, LO, TCO, Sensus och Dagens Arbete. Utdelningen av priset sker 19 oktober på Arbetets museum.

Foto: Sarah Perfekt/Kristoffer Granath