Hoppa till huvudinnehåll

Gabriela Pichler får ABF-stipendium på 100 000 kronor

Publicerad

Regissören och manusförfattaren Gabriela Pichler, senast aktuell med långfilmen Amatörer, är årets mottagare av ABFs litteratur- och kulturstipendium på 100 000 kronor.

– ABFs erkännande värmer. Mitt mål är att skildra en svensk arbetarklass i ständig förändring i en alltmer komplex och globaliserad värld. Samtidigt vill jag lyfta fram vilka dessa ansikten och kroppar är, säger Gabriela Pichler.

Gabriela Pichler, född 1980 i Huddinge, debuterade 2012 med långfilmen Äta, sova dö som skildrar huvudpersonen Rašas liv i ett litet arbetarsamhälle i nordvästra Skåne. 2014 gjorde Pichler teaterdebut med pjäsen Rött kort där den papperslösa pojken Leo står i centrum. Hennes senaste verk, den kritikerrosade långfilmen Amatörer från 2018, skildrar med humor hur den gamla bruksorten Lafors gör en reklamfilm för att sätta sig själva på kartan igen.

– Klassperspektivet löper som en röd tråd i Gabriela Pichlers konstnärskap. Platser som annars inte gestaltas får ett liv och människor som vanligtvis inte hörs får ta plats. Genom hennes filmer och pjäser får vi ta del av vår samtids orättvisor samtidigt som vi påminns om att en annan värld är möjlig, säger Helén Pettersson, förbundsordförande för ABF.

ABFs litteratur- och kulturstipendium har delats ut sedan 1949 till personer som inspirerat och ingjutit mod, engagerat och kritiserat samt visat på vikten av solidaritet. Bland tidigare stipendiater återfinns namnkunniga personer som exempelvis Stig Sjödin, Katarina Taikon och Henning Mankell. I fjol mottog poeten Jenny Wrangborg stipendiet.

ABFs litteratur- och kulturstipendium delas ut torsdag den 26 september 2019 klockan 17.00 i ABFs monter (B09:19) under Bokmässan i Göteborg.

Foto: Thron Ullberg.