Hoppa till huvudinnehåll

Yalla Trappan vinner Svenska Jämställdhetspriset

Publicerad

Det sociala företaget och kvinnokooperativet Yalla Trappan, som började som ett ABF-projekt, tilldelas Svenska Jämställdhetspriset 2021.

Syntolkning: sju kvinnor från Yalla Trappan tittar in i kameran och ler. Foto: Helena Pataki.

Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö. Företaget började som ett samarbetsprojekt där bland annat ABF ingick och har idag över 35 anställda.

– Det är en glädjens och stolthetens dag för oss på Yalla Trappan som får motta detta viktiga pris. Vi representerar ett 20-tal nationaliteter och vi binder med kvinnokrafter en solidaritetens väv. Vi äger, beslutar och driver företaget tillsammans. Vi fokuserar på det vi har gemensamt och inte vad som skiljer oss åt, säger Christina Merker-Siesjö, ordförande för Yalla Trappan.

Yalla Trappan tar emot praktikanter för arbetslivsintroduktion och har idag tre verksamhetsgrenar: matlagning, sömnad och städning. Organisationen har genom åren hjälpt många kvinnor att bli självförsörjande genom sitt arbete och lyckats skapa en yrkesidentitet hos kvinnor som tidigare haft sin enda plats i hemmet.

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en organisation som bidragit till ett mer jämställt samhälle. Priset delas ut av Forum Jämställdhet.