Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Sverige på väg mot skenande klassklyftor

Publicerad

Idag släpps boken ”Klass i Sverige. Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet” av tankesmedjan Katalys. Boken är slutrapport i en stor klassutredning som letts av sociologiprofessorn Göran Therborn och Katalys chef Daniel Suhonen.

Syntolkning: Två exemplar av boken Klass i Sverige. Omslaget pryds av en triangel uppdelat i ett litet gult skikt överst, ett lite större orange skikt i mitten och ett stort rött skikt underst. Foto: Katalys.

Boken med 40-talet forskare och utredare som medförfattare sammanfattar läget i Sverige: ”Botten går ur. Toppen drar ifrån. Mellanskikten pressas och krymper.”

– Vi ser hur klyftorna i Sverige från 1980-talet fram till coronapandemin fördjupades mer än i övriga Västeuropa. Dessa vidgade klyftor beror till 60 procent på politiska beslut. Ojämlikheten i livslängd ökar och i fattiga kommuner förkortades livet främst för kvinnor. Man har internationellt kallat corona ”ojämlikhetens pandemi”. Det gäller också Sverige, säger Göran Therborn.

Under våren 2018 genomförde tankesmedjan Katalys, tillsammans med professor Göran Therborn och ett stort antal forskare, den stora utredningen ”Klass i Sverige”. Rapporter publicerades, presenterades och diskuterades. Nu har allting uppdaterats och samlats i den nya antologin Klass i Sverige: Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet med en rad nya kapitel och en studiehandledning.

– Risken var fyra gånger så hög att dö för låginkomsttagare jämfört med höginkomsttagare under covidpandemins första våg. Den nuvarande utvecklingen är ett svek mot arbetarklassen i vårt land. Nu gäller det för alla politiska partier, fackföreningar och folkrörelser som står på löntagarnas sida att ta fram konkreta förslag och reformer för att bygga ett rättvisare och jämlikare Sverige. Det kommande decenniet blir avgörande, säger Daniel Suhonen.