Hoppa till huvudinnehåll

Arbetare i fokus i ny utställning

Publicerad

Kulturproducenten Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson är aktuella med den nya utställningen “Vi som arbetar med våra kroppar" där 33 arbetares röster tar plats i ord, ljud, film och fotografier. Projektet är ett samarbete mellan Rot produktion, ABF och LO.

Syntolkning: Undersköterskan Malin står rak i ryggen iförd arbetskläder och tittar in i kameran mot svart bakgrund. Fotograf: Elisabeth Ohlson.
Syntolkning: Undersköterskan Malin står rak i ryggen iförd arbetskläder och tittar in i kameran mot svart bakgrund. Fotograf: Elisabeth Ohlson.

– Hur ska läkaren kunna operera utan ren rock? Vi tvättar skitiga arbetskläder men vi gör inget skitjobb. Vi levererar rena, prydliga kläder till alla våra viktiga samhällsfunktioner. Jag är stolt över jobbet vi utför, säger Khuanla Chalardyaem, tvättbiträde och medverkande i utställningen.

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Kulturproducenten Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna till Malmö, och intervjuat, fotograferat och filmat 33 av de som arbetar med sina kroppar. I ett samarbete mellan Rot produktion, ABF och LO, och med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen, får deras röster nu ta plats i en utställning och en bok.

Utställningen lanseras genom en digital vernissage den 3 juni och kommer sedan att ha öppet på Länsmuseet Gävleborg mellan 5 juni och 17 oktober 2021.